Для профілактики обморожень треба носити зручне взуття і теплий шарф - медик

01.12.2017, 15:20

Для того, щоб уникнути обмороження, при тривалому перебуванні на вулиці або поза приміщеннями треба носити зручне взуття і теплий шарф. Про це повідомив інструктор Центру спеціалізованої підготовки, викладач, сертифікований Європейською радою з реанімації, Українським науково-практичним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров'я Олег Картавий на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Головне, не допускати переохолодження кінцівок. Перш за все, взуття має бути зручним - не стильне і красиве, а зручне, в якому пальці ніг мають можливість рухатися і зігріватися, не втрачаючи дорогоцінне тепло", - зазначив експерт.

За його словами, обмороження - це місцева травма, при якій страждають пальці рук, ніг або ділянки на обличчі. Воно може настати навіть при плюсовій температурі, але за умови сильного вітру, який призводить до швидкого випаровування вологи з поверхні шкіри. Він додав, що ознакою обмороження першого ступеня є втрата чутливості, зміна кольору шкіри кінцівок.

Перша допомога при цьому - швидко закрити кінцівку марлевою серветкою, хусткою (тепловою пов'язкою), яку можна помістити в поліетиленовий пакет для більш тривалого збереження тепла, а зверху накласти вовняну тканину - наприклад, шарф. Це ж треба намагатися зробити і в разі обмороження щоки або носа.

Сильні больові відчуття, поколювання, гострий біль, посиніння, виникнення пухирів говорить про другий і навіть третій ступінь обмороження. У таких випадках треба звертатися до фахівця - комбустіолога. При таких пошкодженнях шкіри в жодному разі не можна обробляти постраждале місце жиром.

Нагадаємо, 29 листопада, в Києві спостерігалося помітне погіршення погодних умов - йшов мокрий сніг, при цьому температура повітря опустилася до -1. В результаті тротуари і дороги міста перетворилися на ковзанку, що призвело до численних падінь і травмування пішоходів, а також до ажіотажу в травмпунктах столиці.

Читайте АСН в Google News