Вершкове масло дорожчає рекордними темпами в ЄС і Україні

28.11.2017, 14:45

У низці країн Євросоюзу утворився дефіцит вершкового масла, а в Україні воно все менш доступно через постійно зростаючу ціну. Таку думку висловив експерт інформаційно-дискусійного клубу Олег Пензін у коментарі кореспонденту ASN.

"У Франції ціна на вершкове масло підскочила майже на 30%, бо його використовують при випіканні круасанів, тому ті різко підскочили в ціні", - зазначив експерт. За його словами, минулого місяця вершкове масло стало лідером подорожчання серед продуктів і в Україні - воно додало в ціні 3,5%.

За прогнозом економіста, тенденція до подорожчання продовжиться, поки вартість продукту в Україні не досягне європейського рівня. Тоді, за його словами, ціна стабілізується і залежатиме виключно від курсу долара.

При цьому Пензін додав, що якщо французи відмовилися стабілізувати ситуацію шляхом заміни масла маргарином у випічці - все задля якості продукції, то українські виробники все частіше замінюють натуральні продукти сурогатом. Як у вершковому маслі, так і в кондитерських виробах все більше використовується рослинних жирів.

Нагадаємо, в поточному році в Україні спостерігалося рекордне подорожчання продуктів. Особливо різкий стрибок вартості показали м'ясні продукти, зокрема в червні-липні вони дорожчали майже на 5% щомісяця. Всього станом на жовтень 2017 м'ясо і м'ясо продукти подорожчали на 29,2% в порівнянні з груднем 2016 року. Молочна продукція активно дорожчала з серпня, додавши до жовтня 10,1%. З грудня 2016 по жовтень 2017 загальне зростання цін на "молочку" склало 12,4%. Найменше зросла річна ціна на яйця, хоча вартість протягом року також істотно коливалася.

Читайте АСН в Google News