Експерт розповів, чому не варто сподіватися на монетизацію субсидій

30.10.2017, 15:41

Монетизація субсидій - черговий "трюк" влади. Про це на прес-конференції заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, передає кореспондент ASN.

"Свого часу МВФ вимагав відійти від системи дотацій "Нафтогазу". Тоді й придумали систему субсидій. Відповідно, прибрали систему дотацій. Тепер місцева рада має про фінансувати виділені субсидії. Якщо коштів немає у місцевої ради, ці гроші повинен виділити державний бюджет. Однак у результаті всієї операції "живі гроші" зникли. Адже утворюється борг через відсутність грошей у держбюджеті. За бюджетним кодексом, ця схема суворо заборонена. Так звані неживі гроші - це предмет колосальної корупції", - заявив він.

Експерт нагадав, що на сьогодні борги із ЖКП вже досягли колосальної позначки - 26 млрд грн.

"І в цьому випадку зараз знову зроблять "взаємозалік" НАК "Нафтогазу" по довгому ланцюжку взаємозаліку, адже живих грошей немає. Але МВФ вимагає прибрати цю корупцію, перевести субсидії на європейські стандарти. Тоді у нас заговорили про монетизацію субсидій. Але насправді знову хочуть обдурити МВФ. Вони хочуть зробити "трюк". Ніякої монетизації субсидій не буде. Адже в бюджеті коштів на монетизацію теж немає", - констатував він.

За його оцінками, в разі монетизації субсидій треба буде перерахувати на картки 60-70 млрд грн "живих грошей". "Їх немає. А головне, вони не передбачають відкатів, які є зараз. Тому монетизації не буде".

Читайте АСН в Google News