Восени в Україні відбудуться наймасштабніші вибори в об'єднаних громадах - КВУ

13.10.2017, 12:39

29 жовтня в Україні відбудуться наймасштабніші вибори в об'єднаних громадах. Про це на прес-конференції заявив генеральний директор КВУ Олексій Кошель, повідомляє кореспондент ASN.

«КВУ спільно з Радою Європи реалізує просвітницький проект, щоб на місцях люди знали: кого вони обирають, адже часто у нас вибори відбуваються наосліп ... Так, 29 жовтня в Україні пройдуть найбільші місцеві вибори у новостворених об'єднаних територіальних громадах за останні два роки реформи децентралізації», - заявив він.

Загалом на цих виборах буде обрано 4,5 тисячі депутатів на місцях, 1 млн 300 тис. українських виборців - візьмуть участь в голосуванні. «Це дуже важливі вибори. Оскільки до кінця цього року за підсумками виборів у нас буде вже 50% територіальних громад», - додав Кошель.

За його словами, політичні партії на цих партій надзвичайно активні, оскільки 50 партій задекларували свою участь в цих виборах. Це всього 14% від зареєстрованих партій. Але це все основні «живі» партії. Оскільки в реальності більш ніж 300 зареєстрованих партій - «мертві», вони не працюють.

«Формально всі шість парламентських партій беруть участь у виборах. З позапарламентських партій активні на цих виборах: Свобода, Громадянська платформа, УКРОП, Народний контроль та інші партії. Також у виборах беруть новостворені партії Саакашвілі і Савченко», - зазначив він.

Серед основних проблем майбутніх виборів експерт назвав банальну відсутність коштів, через що в деяких бідних селах внаслідок відсутності фінансування з місцевого бюджету не будуть обрані старости. Ще одна поширена проблема - це висунення «паралельних» кандидатів і неякісне законодавство, а також затягування виборів у об'єднаних громадах.

У свою чергу, Денис Рибачок - аналітик КВУ - пояснив, що часто простежується ситуація, коли один кандидат балотується «паралельно» відразу на кілька посад. У підсумку це призведе до того, що після голосування 29 жовтня доведеться проводити повторні вибори щодо ники місць.

Читайте АСН в Google News