ГПУ затримала фондовиків, що "наварили" на "сміттєвих" цінних паперах 25 млрд грн

13.10.2017, 12:49

Правоохоронці затримали групу осіб, яка на фондовому ринку провернула махінацій на 25 млрд грн. Про це повідомили в департаменті захисту економіки Національної поліції України.

Суть злочинної схеми полягала в тому, що її організатор створював низку фіктивних підприємств, які випускали цінні папери та продавали їх на фондових ринках. За допомогою посадових осіб фондових бірж, вартість так званих «сміттєвих» цінних паперів під час продажу штучно і контрольовано збільшували у 20 разів. Потім майже нічого не варті облігації через фондові ринки продавали підприємствам реального сектора економіки.

Щомісяця реальному сектору економіки продавали «сміттєвих» цінних паперів на загальну суму понад 1 млрд грн. Угоди з «цінними» паперами приносили фігурантам злочинної схеми мільйонні прибутки. За свої послуги вони отримували 2-3% від загальної біржової вартості «сміттєвих» облігацій.

«Внаслідок цієї злочинної діяльності на фондовому ринку України зараз обертаються «сміттєві» цінні папери 38 емітентів на загальну суму необгрунтовано завищеної капіталізації майже 25 мільярдів гривень», - йдеться в повідомленні.

Департаментом із розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури Україна було відкрито кримінальне провадження за фактами фіктивного підприємництва, відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом та маніпулювання на фондовому ринку. У приміщеннях фондових бірж, офісах компаній, задіяних у «схемі», а також за місцем проживання фігурантів справи оперативники провели 34 обшуки. Було вилучено понад 50 печаток підприємств та документацію, яка підтверджує протиправну діяльність.

Читайте АСН в Google News