Політв'язня Олега Сенцова етапують на Ямал

11.10.2017, 18:08

Незаконно засуджений у РФ український політв'язень кінорежисер Олег Сенцов написав листа правозахисниці Тетяні Щур, в якому повідомив, що його етапують у місто Лабитнангі в Ямало-Ненецькому автономному окрузі. Лист правозахисниця опублікувала на своїй сторінці в Facebook.

Лист був відправлений 27 вересня з Кірова, де Сенцов перебував, за його словами, «проїздом» з Якутії на Ямал. Сенцов розповів, що за час етапу він побував у кількох пенітенціарних установах Іркутська, Омська і Кірова. Він уточнив, що до нього не застосовували заходи фізичного впливу, не принижували людську гідність.

Наводимо текст листа повністю: «Пишу вам проїздом з міста Кіров. Проїжджав недавно ваші краї в своєму черговому вояжі, який мені абсолютно безкоштовно, з харчуванням і посиленою охороною влаштував ФСВП РФ. Прямую з Якутії на Ямал через Сибір і Урал.

Я вже прикинув, що за ці три з гаком роки, завдяки цьому російському туроператору, зміг подивитися всі великі річки Росії: Волгу, Каму, Об, Єнісей і Лєну. Навіть краєм ока бачив Байкал з віконця повітряної в'язниці на рейсі чартером Якутськ - Іркутськ. Тепер знову маю намір не тільки подивитися Об, але і тимчасово оселитися десь у районі її впадання в однойменну Губу. Назва місця - Лабитнангі (сподіваюся, що правильно написав), це десь поруч з ХАРП, «Полярною совою» і полярними ведмедями. Гарантують полярну ніч і північне сяйво. Як на мене, то було б дуже нерозумно відмовлятися від такої втішної пропозиції, тим більше, що моєї думки ніхто особливо не питав. Дорогою оглянув кілька місць, що вважаються «страшними» : Іркутськ, Омськ, ось тепер Кіров. Купин не зібрав, нічого такого, що принижує гідність або фізичного впливу не було помічено. Режим, але на «будьте люб'язні». Часи змінюються або вміло вдають? Сподіваюся, що все-таки перше. Листів ваших у Якутії не отримував, хоча знав, що ви мені писали. Писав один від себе, але, судячи з усього, він теж не дійшов. Якутія в цьому плані якась чорна діра.

В цілому у мене все добре, самопочуття нормальне, політ проходить благополучно. Передавайте всім нашим привіт! На цю адресу писати, природно, не треба - зараз возять по етапах швидко, тому я рушу далі раніше, ніж ви отримаєте цього листа. (Сподіваюся, що отримаєте, якщо Кіров не як Якутія). На цьому дозвольте відкланятись.

Окремий привіт Саші Кольченку. Не сумніваюся, що у нього все добре: Тундра не пропаде! Всього вам найкращого!
З повагою, Олег Сенцов, 27.09.17».

Читайте АСН в Google News