Двоє українців на замовлення «ДНР» готували теракт у Маріуполі - Грицак

11.10.2017, 15:38

Служба безпеки України запобігла теракту російських спецслужб і так званої «ДНР» у Маріуполі. Про це на брифінгу заявив голова СБУ Василь Грицак, передає кореспондент ASN.

«Ми не планували сьогодні проводити брифінг, але одна з операцій стосовно Донбасу і областей змусила нас відреагувати... Ми сьогодні ухвалили рішення дати коротку статистику про те, щоб було зрозуміло, що робила СБУ з 2014 року по сьогоднішній день, яких ми результатів досягли», - заявив Грицак.

За його словами, 9 жовтня головним управлінням СБУ в Донецькій області були затримані два агенти «МДБ ДНР», які готували терористичний акт у Маріуполі. «За останній час нам вдалося запобігти низці терористичних актів, першим з яких мав стати терористичний акт на залізничному вокзалі за маршрутом поїзда «Маріуполь - Київ». Цей теракт повинен мав бути організований щодо пасажирів», - підкреслив Грицак.

Він зазначив, що в разі реалізації теракту було б багато людських жертв. Грицак повідомив, що СБУ затримала головного організатора підготовки теракту в Маріуполі й областях. Ним виявився Дмитро Забудський, який воював у складі т.зв. «ДНР», зокрема під Дебальцевим, потім був введений до складу «МДБ ДНР».

«Саме він керував підготовкою терактів... За задумом російських спецслужб, він повинен був контролювати низку терактів у Маріуполі і в областях, щоб показати нездатність української влади запобігати цьому суцільному терору», - додав Грицак.

Голова СБУ уточнив, що затриманий і другий спільник Забудського. При затриманні у них було вилучено гранати, зброю і детонатори. «За цю роботу їм обіцяли від 3 до 5 тис. доларів... Вони проводили розвідку на вокзалі, території т.зв. ятки для АТОвців на вокзалі... Слідство триває і кваліфіковано за с. 1 ст. 158», - сказав голова СБУ.

Читайте АСН в Google News