Україні на опалювальний сезон ніде взяти ще 4 млн тонн вугілля

08.09.2017, 16:54

Прогнозований дефіцит вугілля на опалювальний сезон, тобто до кінця березня 2018 року, становитиме 4 млн тонн, з яких 1 млн тонн - вугілля газової групи і 3 млн тонн - вугілля антрацитної групи. Про це 8 вересня під час прес-конференції заявив експерт з питань енергетик Валентин Землянський, передає кореспондент ASN.

«Причому з джерелами поставок є істотні проблеми. Вугілля з ПАР - там обраний практично весь ресурс, є трохи австралійського, але це не рятує ситуацію. Є американське, вартість якого може досягти 130 доларів за тонну і є варіант імпорту з РФ по 80 доларів за тонну», - додав він.

Землянський зазначив, що закупівля американського вугілля обійдеться країні на 4,5 млрд грн дорожче, ніж російського: «Це гроші, які ляжуть в тариф, це гроші, які будуть тиснути на оптову ціну і як наслідок на тарифи для споживачів».

З його слів, зараз на складах ТЕС накопичено всього 1,5 млн тонн вугілля. При цьому початок опалювального сезону на складах повинно бути 3,6 млн тонн вугілля, з яких 1,6 млн тонн - це антрацитна група і 2 млн тонн - це вугілля газової групи.

Читайте АСН в Google News