12 років навчання і підвищення зарплат вчителям. Рада прийняла реформу освіти

05.09.2017, 18:30

Верховна Рада України ухвалили освітню реформу. За закон №3491-д "Про освіту" у другому читанні і в цілому після більш ніж п'яти годин обговорення на ранковому і вечірньому засіданнях проголосували 255 нардепів, передає кореспондент ASN.

До другого читання проекту закону було подано 1705 поправок, більшість із них врахували, а 607 - відхилили.

"Сам законопроект розроблявся три роки і допрацьовувався комітетом освіти і науки. Він запускає реформу системи освіти в Україні відповідно до сучасних вимог", - відзначала міністр науки і освіти Лілія Гриневич.

В ході обговорення були відхилені поправки "Опозиційного блоку" і "Батьківщини" щодо забезпечення безкоштовного харчування для дітей 1-4 класів і сиріт з малозабезпечених сімей. Також відхилили правку про пільги на оплату житлово-комунальних послуг для вчителів у селах і низку інших соціальних норм.

Нардепи коаліції наполягали на тому, щоб у законі не враховувалися популістські норми, а була закладена нова філософія системи освіти.

Так, реформа закріплює право на безкоштовну  дошкільну та повну загальну середню освіту за рахунок формування і фінансового забезпечення мережі державних і комунальних установ в обсязі, достатньому для задоволення потреб в освіті всіх громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства, які проживають на території України; на позашкільну, професійну та вищу освіту - за рахунок фінансування установ освіти з державного та/або місцевих бюджетів у порядку, встановленому законодавством.
Головна новація - це визнання таким, що втратив чинність закон "Про освіту" 1991 року і введення навчання учнів за програмами 12-річного повної загальної середньої освіти (для початкового та профільного середньої освіти - з 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти - з 1 вересня 2022 року). Повна загальна середня освіта складатиметься з початкової освіти тривалістю 4 роки, базової середньої освіти тривалістю 5 років, яка отримується в гімназії, і профільної середньої освіти тривалістю 3 роки, що отримується в ліцеї або закладах професійної освіти. Навчання в школі діти зможуть починати в 6 або 7 років.

Результати навчання учнів після завершення кожного з рівнів освіти будуть оцінювати шляхом державної підсумкової атестації, яка може здійснюватися у вигляді зовнішнього незалежного тестування, а для учнів молодшої школи здійснюється тільки з метою моніторингу.

Найбільше дискусій у залі викликала стаття 7 законопроекту, яка наказувала, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова. Спочатку в редакції першого читання пропонувалося, що особам, які "належать до національних меншин, забезпечується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах". Але після засідання робочої групи була зачитана "з голосу" і врахована правка про "гарантії права вільно спілкуватися рідною мовою, відповідно до стандартів освіти". При цьому в законі чітко закріплена норма про те, що освіта забезпечується державною мовою, а для нацменшин - гарантується право вивчення рідної мови в комунальних закладах дошкільної та середньої освіти в окремих класах і групах. Важливо, що таке право гарантується при обов'язковому вивченні української мови.

Згідно із законом, особам з вадами слуху забезпечується право на навчання жестовою мовою і на вивчення української жестової мови.

Відповідно до закону, компонентами системи освіти в Україні є дошкільна, повна загальна середня, позашкільна, базова професійна, вища професійна, вища освіта та освіта дорослих, зокрема і післядипломна освіта.

Також закон вводить поняття "освітній округ" і "опорна школа", які можуть бути розміщені навіть на відстані 40-50 км від місця проживання школярів.

Читайте АСН в Google News