Президент Молдови заборонив військовим їхати в Україну на навчання

05.09.2017, 12:31

Президент Молдови Ігор Додон заборонив брати участь молдовським військовим у багатонаціональних навчаннях Rapid Trident, які пройдуть з 7 по 23 вересня в Україні.

«Не прийнятна участь молдовських військовослужбовців у військових навчаннях за межами країни», - пише Ігор Додон у себе в Facebook. Він опублікував лист виконувача обов'язків міністра оборони Молдови Георгія Галбури, який просить дозволити участь у військових навчаннях, а також відповідь на цей лист радника президента з питань безпеки, секретаря Вищої Ради безпеки Артура Гуменюка.

У листі Галбура заявив, що Міноборони Молдови збирається відправити 57 військовослужбовців країни для участі у військових навчаннях на Яворівському полігоні у Львівській області на території України.

«Мета навчань - розвиток взаємодії, зміцнення обороноздатності, а також просування іміджу Національної армії на міжнародній арені», - пише він. Галбура нагадав, що військовослужбовці Молдови беруть участь у цих навчаннях разом з іншими членами «Партнерства заради миру» з 1996 року. У відповідному листі секретар Вищої ради безпеки зазначив, що, згідно з наявними даними, зокрема від міноборони України і українських ЗМІ, ці навчання є «багатонаціональними військовими навчаннями».

«Відповідно до закону «Про національну оборону», для участі у подібних навчаннях був потрібен дозвіл Верховного головнокомандувача. В силу повноважень президента Молдови, ми повідомляємо, що президент не затвердив участь військових Національної армії у цих навчаннях», - сказано в листі Гуменюка.

Читайте АСН в Google News