У Могильові до школи пішов єдиний білоруськомовний школяр

01.09.2017, 14:18

У білоруському місті Могильов у 1 «В» клас середньої школи пішов вчитися єдиний білоруськомовний учень Валентин Осипчук. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Журналісти з'ясували, що в цій же школі білоруською вчиться у 8 класі Ялинка Соловйова. Вчителька у Валентина буде та ж, що і в Ялинки. Крім того, білоруською в Могильові вчаться ще три другокласниці.

Все, що відбувається, вписується в недавно сказані президентом Білорусі Олександром Лукашенком слова про те, що російська мова є національним надбанням Білорусі так само, як і Росії. «Хочу підкреслити, що російська мова для нас не чужа. Це і наше національне надбання. Білоруси за свою багатовікову історію внесли чималий внесок у її розвиток, збагатили її», - заявив білоруський лідер.

Однак у лютому 2017 року глава держави доручив опрацювати питання про створення вищого навчального закладу з білоруською мовою навчання.

«Йдеться про вищий навчальний заклад, де було б викладання білоруською мовою. Ви знаєте, я не можу сказати «ні» і не можу сказати «так», бо це треба пропрацювати. Можливо, на базі якогось університету, якщо це буде нормально сприйнято, якщо туди будуть охочі йти за конкурсом тощо», - додав Лукашенко.

Як відомо, в Білорусі російська мова має статус державної нарівні з білоруською. Однак офіційна двомовність призвела до того, що білоруськомовна меншість частіше почала скаржитися на російськомовних громадян.

Після початку російської агресії в Україні в Білорусі почали замислюватися про те, що мова давно є засобом для російської пропаганди. У 2015 році в школах Білорусі спробували скасувати викладання російською мовою. Як заявив тоді глава Міністерства освіти Білорусі Михайло Журавков, процес дерусифікації буде відбуватися поступово.

«Початком стане вивчення дітьми рідною мовою двох загальноосвітніх предметів - історії Білорусі та географії», - додав він.

Читайте АСН в Google News