Анкара vs Вашингтон: між країнами розгоряється скандал

01.09.2017, 11:22

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав скандалом рішення влади США заарештувати турецьких охоронців, які брали участь у травні в бійці у Вашингтоні. Прокурори США звинуватили десятки турецьких охоронців і поліцейських у нападі на протестувальників під час візиту Ердогана до столиці США, передає Reuters.

«Це скандал. Це ознака того, як справедливість працює у Сполучених Штатах», - заявив глава Туреччини журналістам після молитви на честь мусульманського свята Курбан-Байрам.

Нагадаємо, 16 травня у Вашингтоні відбувся конфлікт між охоронцями президента Туреччини і протестувальниками. Охоронці стріляли в людей, 11 осіб отримали поранення. Інцидент ще більше загострив і так непрості двосторонні відносини США і Туреччини. Як відомо, союзники Америки по НАТО різко не згодні з політикою Ердогана в Сирії.

Очільник поліції Вашингтона назвав стрілянину охорони Ердогана по демонстрантах жорстокої атакою на мирних жителів. У свою чергу глава Туреччини заявив, що США не змогли забезпечити йому захист від членів Робочої партії Курдистану під час його візиту. Він також додав, що обговорить це питання з президентом Дональдом Трампом.

Разом з тим у заяві держсекретаря США Рекса Тіллерсона йшлося, що американці не будуть терпіти персон, які «використовують залякування і насильство, щоб придушити свободу слова».

Як відомо, після невдалої спроби державного перевороту минулого року в Туреччині були звільнені з роботи понад 150 тисяч чиновників, у тюрми посадили близько 50 тисяч осіб, чищення торкнулося солдатів, поліцейських і цивільних службовців.

Влада Туреччини підозрює, що переворот намагалися влаштувати послідовники проповідника Фетхуллаха Ґюлена, який перебуває в США.

«Сполучені Штати, як і раніше, є країною, де охороняється банда FETO (послідовники Ґюлена). Сполучені Штати буквально перетворилися на країну, де терористична організація РПК перебуває під захистом», - заявив Ердоган.

Читайте АСН в Google News