Варшава відповіла на відкриття Єврокомісією справи проти Польщі

30.07.2017, 14:26

Міністерство закордонних справ Польщі відреагувало на розпочату Європейською комісією процедуру залучення Варшави до відповідальності за порушення законодавства ЄС через реформи. Про це сказано в заяві зовнішньополітичного відомства Польщі.

«МЗС Польщі взяло до уваги рішення Європейської комісії запустити щодо Польщі процедуру за невиконання державою-членом Євросоюзу своїх зобов'язань. Ми повторюємо про нашу готовність надати Єврокомісії повну і обґрунтовану відповідь. У судовій системі Польщі роль голів судів має переважно адміністративний характер, а інші дії голів судів не впливають на правове становище сторін», - сказано в заяві.

Крім того, польська сторона наголосила, що соцполітика і організація роботи судів належать до компетенції національних урядів, а не інститутів Європейського Союзу.

Занепокоєння в Єврокомісії викликає положення закону про суди ординарної юрисдикції в Польщі, що стосується введення різного віку для виходу на пенсію суддів-чоловіків (65 років) і жінок (60 років). Також в ЄК стурбовані новими повноваженнями міністра юстиції Польщі, який тепер може продовжувати мандат суддів, які досягли пенсійного віку. Варшаві дали місяць, щоб дати відповідь на зауваження Брюсселя.

Читайте АСН в Google News