Масові отруєння в Україні триватимуть через мораторій на перевірку бізнесу

10.07.2017, 16:08

Масові отруєння в Україні триватимуть. Про це на прес-конференції заявив генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, передає кореспондент ASN.

"Останній факт захворювання на ботулізм у Києві призвів до закриття 30% всіх точок з продажу рибної продукції. Але законодавства, яке б дозволило законно закрити ці торгові точки, немає. Адже до сих пір діє мораторій на проведення перевірок малого і середнього бізнесу. Це призводить до того, що, з одного боку, так, не можна кошмарити бізнес, він повинен працювати, але з іншого - це призводить до того, що споживач у нас взагалі ніяк не захищений", - заявив він.

З його слів, в Україні немає законодавства, яке б привело до невідворотності покарання за отруєння харчовими продуктами або летальний результат.

"Тому прогнозую, що це не остання хвиля масових отруєнь харчовими продуктами в Україні. Адже масові отруєння ботулізмом, потім отруєння суші - це далеко не перша хвиля подібних отруєнь в Україні. В минулому році більше 70 українців загинуло через вживання неякісного алкоголю. На жаль, велика частка всього ринку виробництва харчових продуктів в Україні йде в сіру зону через відсутність законодавчої бази невідворотного покарання. В результаті наші люди взагалі не захищені", - додав він.

За його прогнозами, якщо не будуть забезпечені постійні перевірки, якщо не будуть передбачені реальні норми притягнення до відповідальності за продаж неякісної продукції або ж шкоди здоров'ю громадян, "ця спіраль масових отруєнь буде тільки розкручуватись".

Читайте АСН в Google News