Депутати прийняли в першому читанні ще один «європейський» закон

23.05.2017, 17:27

Рада на вечірньому засіданні прийняла за основу доопрацьований проект Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку», за що проголосував 231 депутат, передає кореспондент ASN.

Зараз в Україні відсутні механізми врахування екологічних міркувань при розробці та ухваленні проектів документів державного планування.

«Впровадження стратегічної екологічної оцінки - СЕО - дозволить здійснити таку оцінку до прийняття рішення про затвердження документів державного планування відповідно до вимог Директиви 2001/24/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 27 червня 2001 року про оцінку наслідків окремих планів і програм для навколишнього середовища», - йдеться в законі.

Законопроектом передбачено встановлення механізму стратегічної екологічної оцінки та внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення охорони навколишнього природного середовища під час планування суспільного розвитку та господарської діяльності з урахуванням пріоритетності факторів впливу, зокрема на здоров'я населення, і забезпечення стійкості екосистем в процесі прийняття стратегічних рішень.

Законопроект розроблений на виконання пункту 239 плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Ухвалення законопроекту сприятиме адаптації законодавства України до законодавства ЄС, оскільки забезпечує відтворення підходу, прийнятого на рівні ЄС і закріпленого в Директиві 2001/42/ЄС та Протоколі про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті, стороною якого є Європейський Союз.

Читайте АСН в Google News