На ТБ має бути не менше 75% української мови. Рада прийняла новий закон

23.05.2017, 12:00

Верховна Рада на ранковому засіданні 23 травня прийняла в цілому Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації", за що проголосували 269 нардепів, передає кореспондент ASN. 

"Це найважливіший на сьогодні закон... І я розумію, що він бісить як ладан чорта (АСН: депутатів "Опозиційного блоку")", - сказав спікер Андрій Парубій. 

У свою чергу, голова профільного комітету з питань свободи слова Вікторія Сюмар нагадала, що, зважаючи на триваючий збройний конфлікт з Російською Федерацією, особливого обурення викликають у громадян випадки не використання державної мови при здійсненні діяльності у сфері телерадіомовлення, що призводить до різного роду суперечок та конфліктів. 

"Зрозуміло, що в такий непростий для нашої держави час, завданням законодавчого органу, є вжиття всіх можливих заходів в межах законодавства для захисту національних інтересів, задоволення суспільного попиту та стабілізації ситуації в країні", - сказала вона.

Серед таких заходів в першу чергу є створення законодавчих гарантій для використання державної мови засобами масової інформації, оскільки саме вони значною мірою здійснюють вплив на формування суспільних настроїв щодо подій, які відбуваються в Україні. 

Водночас, на сьогодні діюче законодавство не надає достатніх гарантій для використання державної мови засобами масової інформації, в результаті чого окремі електронні засоби масової інформації не просто не використовують українську мову при створенні свого аудіовізуального продукту, а й відверто виробляють передачі новин, розраховані на велику частину населення, з використанням мови держави, яка визнана державою-агресором та всупереч міжнародно-правових норм здійснює збройну агресію проти України. 

Для цього, пропонується внести зміни до статті 10 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" з метою закріплення законодавчих гарантій використання державної мови для здійсненні телерадіомовлення, а також встановлення мінімальної частки телевізійних передач, в тому числі передач новин, державною мовою протягом доби. 

Законом встановлюється, що для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, частка передач та/або фільмів українською мовою має становити не менше як 75 % протягом доби у кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00;
- для відповідних телеорганізацій регіональної та місцевої категорій мовлення встановити обов’язкову частку на рівні 50 %; 
- окремо законопроектом пропонується встановити обов’язкову частку передач новин державною мовою, а саме не менше 75 % від загальної тривалості всіх передач новин у кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00;
- при цьому уточнити, що передача вважається виконаною українською мовою, якщо всі виступи дикторів (ведучих) передачі виконані виключно українською мовою. Однак, допускається використання без дублювання і озвучення репортажів з місць подій,  які не супроводжуються коментарями або іншим текстовим супроводом ведучого, трансляцій виступів запрошених учасників передачі (гостей), а також музичних творів. 
Зазначені обов’язкові частки передач державною мовою стосуються тільки телерадіоорганізацій, які відповідно до умов ліцензій здійснюють ефірне та багатоканальне (цифрове) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу.  

Читайте АСН в Google News