На Донбасі кожен третій полонений піддавався сексуальному насильству - правозахисники

19.05.2017, 15:49

На Донбасі у підвалах у російських терористів кожна третя людина піддавалася сексуальному насильству. Про це йдеться в дослідженні, оприлюдненому на круглому столі, який був організований платформою «Правозахисний порядок денний» під егідою коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі».

За словами голови правління Центру громадянських свобод Олександри Матвійчук, сексуальне насильство - одна з найбільш замовчуваних тем війни на Донбасі. «Людям, які звільнилися з полону, важко про це згадувати, не те щоб говорити. Жертви і свідки сексуального насильства майже не вірять у відновлення справедливості, хоча б відкладеної у часі. Це пов'язано також з тим, що в Україні норма права досі не відповідає нормі життя», - підкреслила вона.

Відзначається, що правозахисники організації «Справедливість заради миру на Донбасі» опитали потерпілих і свідків і задокументували 162 випадки різних форм сексуального насильства. Кожна третя опитана особа піддалася сексуальному насильству під час утримання в підвалах. Деякі були вимушеними свідками такого насильства.

«Наведені цифри дають лише приблизне уявлення про масштаб сексуального насильства в зоні конфлікту. Ця тема є надзвичайно чутливою, і далеко не всі наважуються розповісти про пережите або побачене», - підкреслив голова проекту з документування фактів сексуального насильства, голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

Він зазначив, що сексуальне насильство на війні може проявлятися в різних формах - зґвалтування, примусова стерилізація, примусове оголення, загрози сексуального характеру, а також тортури з елементами сексуального насильства.

Читайте АСН в Google News