Хто з провайдерів готовий, а хто не зможе заблокувати російські соцмережі

16.05.2017, 17:12

Представники різних інтернет-провайдерів повідомили, чи зможуть вони виконати указ президента України Петра Порошенка і відключити російські сайти і соцмережі після введення санкцій.

Так, співвласник інтернет-провайдера "Тріолан" Володимир Сидоренко заявив, що вже поставив завдання інженерам опрацювати питання, наскільки це взагалі піддається реалізації, передає «Ліга». «Зараз ситуація така, ми взагалі ніякий трафік мережі не аналізуємо і не блокуємо. Це як труба, що там іде - ми не знаємо. Як тепер виявляти, що блокувати, а що не блокувати?» - зазначив Сидоренко.

За його словами, якщо технічно компанія відключити російські сайти не зможе, то тут «хоч закони, хоч не закони».

У свою чергу інтернет-провайдер "Ланет" може заблокувати сайти, які потрапили під санкції, протягом декількох хвилин, передає LIGA.net

"Ланет" може заблокувати ці сайти протягом декількох хвилин. Ніякої додаткової техніки для цього не потрібно. Така ж ситуація має бути й у більшості великих провайдерів. У невеликих провайдерів можуть виникнути проблеми, як з серверними потужностями, так і з софтом", - відзначили в компанії.

Крім того, телекомунікаційна компанія «Укртелеком» вже почала роботи з блокування доступу до російських сайтів, повідомив у себе в Facebook директор з корпоративних комунікацій «Укртелекому» Михайло Шуранов.

«Процес досить складний і вимагає певного часу з огляду на значну кількість ресурсів. Роботи вже розпочато", - написав Шуранов. За його словами, відключення буде проводитися поетапно.

Як зазначив президент холдингу Internet Invest Group, у який входить реєстратор доменних імен Imena.UA, Олександр Ольшанський, головним наслідком блокування частини інтернету стане приєднання країни до клубу Північної Кореї, Китаю і Росії, передає «Українська правда».

«Якісно це виконати неможливо. Можливо неякісно. Неякісно це зроблять, ну і що? Чого ми доб'ємось? Приєднаємося до клубу, в який входять Північна Корея, Росія і Китай. Негативні наслідки зрозумілі, позитивних я не бачу», - сказав він.

За його словами, блокування частини інтернету «взагалі не ефективне», зокрема, трафік «ВКонтакте» навіть не впаде.

Читайте АСН в Google News