СБУ підозрює полковника ЗС РФ в обстрілі блокпоста під Волновахою, що призвело до загибелі 12 осіб

09.03.2017, 15:48

СБУ направила полковнику Збройних сил Росії Анатолію Синельникову повідомлення про підозру у вчиненні обстрілу блокпоста під Волновахою в 2015 році, що спричинило загибель 12 осіб.

Як повідомив заступник начальника Головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков, повідомлення про підозру Синельникову було надіслано поштою за місцем реєстрації, передає Інтерфакс-Україна.

Крім того, аналогічну підозру  також направлено громадянину України Юрію Шпакову.

Маяков заявив, що СБУ витратила майже два роки, щоб зібрати докази і встановити осіб, причетних до обстрілу. «Нам вдалося отримати докази, які стали підставою для повідомлення про підозру конкретним особам, а саме, громадянину РФ, військовослужбовцю полковнику Анатолію Синельникову і громадянину України Юрію Шпакову», - повідомив Маяков.

Крім того, в СБУ повідомили, що матеріали з цієї справи були передані українській делегації для представлення в Міжнародному суді ООН в Гаазі за позовом про притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації упродовж її незаконної агресії проти України.

Відзначається, що безпосередньо до обстрілу блокпоста причетні три мобільні групи так званого реактивного дивізіону «Ангели пекла» 5-ї окремої мотострілкової бригади, 1-го армійського корпусу так званої «ДНР». Йдеться про декілька десятків людей.

В СБУ також додали, що є проблеми з оголошенням у Міжнародний розшук російського полковника. «Але я впевнений, що ця позиція зміниться після розгляду доказової бази в міжнародних судах, зокрема, коли таку справу розгляне прокурор Міжнародного кримінального суду. Ця інформація є в української делегації, і вона її використовує», - сказав перший заступник генпрокурора України Дмитро Сторожук.

Нагадаємо, 13 січня 2015 року під Волновахою був обстріляний пасажирський автобус. В результаті загинули 12 людей, ще 18 отримали поранення. Відразу після обстрілу бойовики повідомили, що нібито знищили український блокпост під Волновахою, де загинули 11 людей. Пізніше повідомлення було видалено.

Читайте АСН в Google News