Українці продовжують виїжджати на заробітки в ЄС і Росію: більшість на сезонні роботи

02.02.2017, 11:20

Українці продовжують виїжджати на заробітки в ЄС і Росію. Більшість працює фізично, а не інтелектуально. Про це на прес-конференції 2 лютого заявив директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович, передає кореспондент ASN.

«Ми провели опитування в кінці грудня 2016 року. 436 гастарбайтерів, з тих, хто за останні 5 років побували на заробітках за кордоном. Третина цієї вибірки - це люди, які саме в 2016 році побували за кордоном на заробітках. Опитування показало, що 70% - це сезонні «заробітчани», тільки 15% - працюють за кордоном на постійній основі», - заявив він.

Українці можуть працювати за кордоном довго, але переважна більшість все-таки працює сезонно: «Працюють, як правило, на короткострокові періоди і саме в Росію їздять на заробітки на короткі терміни. А в ЄС - на більш тривалий час. Переважно молодь з вищою освітою їздить на більш тривалі періоди для роботи за кордон», - додав він.

Куди ж їздили наші українці для роботи за кордоном. «Так, 30% або кожен третій побоявся розповісти, куди він їздив на заробітки, не «захотіли розкривати карти», - підкреслив соціолог. При цьому - 36% сказали, що були на заробітках у Польщі, 25% - у Росії, 5% - в Чехії, 5% - у Німеччині, 3% - в Італії, 2% - в Португалії, Іспанії, Туреччині, 1% - в Єгипті, ОАЕ, Фінляндії і незначна кількість у США або інших країнах.

Якими роботами займаються українці за кордоном? 43% - будівництвом і ремонтом 23% - сільськогосподарські роботи (збір фруктів, овочів), 10% - робота на дому (прибирання, приготування їжі), 5% - догляд за людьми похилого віку та інвалідами, 3% - ІТ-сфера (програмісти , системні адміністратори), 3% - робота з дітьми, 3% - ресторанний бізнес, 2% - окремий бізнес, офісний працівник, менеджер, медичний персонал.

«На жаль, у трійці лідерів основних робіт - це фізична праця... А інтелектуальна займає незначні показники», - констатував він.

У свою чергу, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник додав: «У нашій асоціації ми переконані, що трудові мігранти є важливим фактором фінансової стабільності в непростих нинішніх умовах, адже, за нашими даними, з 2011 по 2015 р. трудові мігранти перерахували в Україну близько $35 млрд», - сказав він.

Тільки за перші три квартали 2016 року, за даними НБУ, близько $4 млрд. «Не варто забувати, що не всі суми Нацбанк може контролювати, адже основна частина надходить в Україну готівкою», - зазначив він.

Читайте АСН в Google News