В Україні хочуть скоротити число державних святкових вихідних

30.01.2017, 14:24

В Україні збираються скоротити кількість державних святкових вихідних. Цю інформацію озвучив директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, передає Радіо Свобода.

Згідно з проектом, 8 березня планують позбавити статусу святкового вихідного дня, так само вчинити і з 1 травня. Вихідний 9 травня пропонується перенести на 8 травня, щоб разом з Європою шанувати пам'ять загиблих у Другій світовій війні. Таким чином в Україні продовжують курс, взятий на декомунізацію, сказав В'ятрович.

В цілому планується зменшити число державних святкових вихідних з 11 до 9. На державному рівні повинні святкуватися ті дні, які знаменують важливі події для нашої країни, а не ті, які залишилися від радянського минулого.

Після того, як законопроект пройде громадське обговорення, буде розглянутий і підправлений у Кабміні, його направлять до Ради.

В'ятрович переконаний, що підтримка в українському парламенті буде. «Те, що свята є вихідними - це чисто радянська традиція. У цьому легко переконатися, якщо подивитися, в яких країнах вони до сих пір відзначаються. 8 березня - вихідний день тільки в 15 країнах світу. Але, щоб проводити день з родиною, ми пропонуємо ввести День сім'ї і вихідний кожній другій п'ятниці вересня. 2 травня є українським ноу-хау, так як в цей день немає ніякого свята. Щодо 1 травня, Дня солідарності трудящих, незважаючи на те, що він відзначається святкується в великій кількості країн, лише в пострадянських країнах він є вихідним », - сказав він.

Читайте АСН в Google News