У ВР зареєстрували новий проект закону «Про державну мову»

22.01.2017, 17:21

В українському парламенті зареєстрований проект закону №5670 «Про державну мову», який передбачає виняткове використання української мови в усіх сферах життя. Авторами законопроекту стали 33 народних депутати з різних парламентських фракцій. З текстом закону можна ознайомитися на сайті Верховної Ради України.

У тексті проекту закону пропонується зробити українську мову обов'язковою для всіх органів державної влади і місцевого самоврядування, а також у ВНЗ. Навчання в університетах має вестися лише українською мовою, допускається виклад одного або декількох предметів однією з офіційних мов Євросоюзу. Українську мову пропонують зробити обов'язковою в шкільних і дошкільних закладах. При цьому в школах і дитячих садках допускається використовування мови нацменшин. Телепередачі іншими мовами мають супроводжуватися субтитрами українською мовою.

За порушення цього закону громадян штрафуватимуть на суму від 3400 до 6800 гривень. Офіційні органи і організації будуть оштрафовані на суму від 3400 до 5100 гривень, а засоби масової інформації - від 6800 до 8500 гривень.

Читайте АСН в Google News