Кияни представили 321 ідею, як покращити рідне місто

11.01.2017, 16:35

У київській мерії стартував Ярмарок громадських проектів. На ньому кияни представили 321 ідею, як покращити рідне місто.

Кожен автор не тільки презентує проект, а й рекламує його. «Вони можуть показати людям, що їхні проекти дають корисного місту, яким чином зібрати підтримку для того, щоб вони стали переможцями і на них було виділено фінансування. Автори можуть бути не жителями міста Києва, але проекти реалізуються тільки в Києві», - говорить керуючий справами секретаріату Київської міської ради Ігор Хацевич.

Гліб Антоненко з Оболонського району показує план реконструкції підземного переходу і простору біля нього на перетині вулиць Героїв Дніпра та Героїв Сталінграда. Проект називається «Оболонський сад».

«Ми з архітектором Олександром Горбанем зробили візуалізацію проекту, - розповідає Антоненко. - Якщо його підтримають, будемо проводити зустрічі з жителями, щоб остаточно опрацювати проект, як він повинен виглядати, як бачать його місцеві жителі, щоб не було ніяких конфліктів». Гліб показує зелені насадження і передбачувані зони для сидіння. «Коли ми детально вивчали це коло, спостерігали, як приходять мами з колясками і сидять на голому бетоні, - говорить він. - Немає місця, де відпочити. За нашими підрахунками, для проекту буде потрібно 997 тисяч. «Київзеленбуд» сказав, що там обов'язково повинен бути автополив для квітів і дерев. І якщо проект пройде, будемо з ними консультуватися, які рослини там краще приживуться».

Проект для Печерського району столиці - проведення історичного фестивалю «Шляховий камінь». Його автор - завідувач лабораторії історичної реконструкції Євген Рязанцев.

«Ми вважаємо, що історичні фестивалі покращують знання з історії, - каже він. - У нашому випадку історії Київської Русі. Ми плануємо проведення середньовічних боїв, майстер-класів, ярмарків. Кожен зможе відчути атмосферу давніх часів».

Волонтер і плавець рятувальник Євген Перепелиця презентує проект «Пляжний патруль». «Ми хочемо отримати фінансування для організації, в якій люди можуть навчатися рятувальному ремеслу, - розповідає він. - Там би видавалося все спорядження. Після навчання ці люди могли б на волонтерських засадах патрулюватимуть пляжі і, при необхідності, надавали б допомогу». «Пляжний патруль» створений у 2015 році. «Спочатку нас було лише кілька людей, а в 2016-му вже 111 добровольців. Для всіх нас - це хобі. У кожного є основна робота. Але ми хочемо продовжувати діяльність і постійно навчатися », - розповідає Євген.

 

Ще один проект - «Зооуроки» від Олексія Коваленка. Його помічниця Дарина розповідає, що це повинен бути соціальний проект спільно з зоопарком, спрямований на освіту і освітню діяльність серед учнів шкіл, які прагнуть дізнатися більше про тварин, виховати відповідальне ставлення не тільки до домашніх улюбленців, а й до живих істот в цілому.

«Перша частина уроку - теоретична, де розповідають про один або інший тип тварин, друга - вікторина, третя - практичні заняття, коли в учнів буде можливість погодувати тварин, погратися з ними, поспостерігати за їхніми звичками. Дітям дуже подобається, вони в захваті, коли їм дозволяють доторкнутися, погладити тварин».

В результаті якщо ці або інші проекти пройдуть конкурс, то отримають бюджетне фінансування. Кращих своїм голосуванням в інтернеті визначатимуть мешканці столиці. До речі, воно вже розпочалося 27 грудня 2016 року і триватиме до 29 січня 2017 року. «Для того щоб проголосувати, треба мати або банківську картку, щоб скористатися банком ID, або електронний цифровий підпис, або карту киянина», - пояснює Хацевич.

Кожен охочий - киянин або той, хто працює в столиці - може підтримати максимум п'ять проектів, які йому найбільше подобаються. На основі цих голосів буде сформований певний рейтинг. А потім настане етап реалізації протягом 2017 року. Загальний грошовий фонд для переможців - 50 мільйонів гривень. Але один зможе отримати не більше одного мільйона.

«Зараз кількість голосів - близько 10 тисяч, - зауважує представник міської влади. - Думаю, для Києва це дуже маленький показник. Хотілося б, щоб було близько 100 тисяч, тоді проект дійсно відповідатиме назві «Громадський бюджет».

Читайте АСН в Google News