Експерт: Резервів для стабільності гривні в 2017 році недостатньо

12.12.2016, 13:28

Резервів для стабільності гривні в 2017 році - недостатньо. Про це на прес-конференції 12 грудня заявив екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко, передає кореспондент ASN.

«Національну еліту привчали до того, що думати, куди нам іти і як розвивати економіку, не потрібно. За нас це зробить іноземний капітал. Ця «страусина позиція» і призвела до деіндустріалізації, перетворення економіки на аграрний придаток, що ми спостерігаємо останні 25 років», - сказав він.

Останній транш МВФ, який не отримала Україна, не має критичного значення. Золотовалютних запасів у розмірі 15 млрд $, які є, на наступне півріччя вистачає для покриття зовнішніх зобов'язань. Інше питання: чи вистачить в уряду грошей, щоб купити валюту у НБУ за курсом 27 грн?

«МВФ має лаг для очікування. Резервів для покриття зовнішніх зобов'язань на 6 місяців достатньо. Але для стабільності курсу цих резервів недостатньо. Для стабільної політики необхідно як мінімум 30 млрд $... Тому НБУ буде змушений вилучати валюту з ринку і далі девальвувати національну валюту. Але це буде мати довгострокові негативні наслідки», - вважає він.

В першу чергу, зі слів економіста, це призведе до ще більшої інфляції.

«Але підвищувати ціни вже нікуди. Купівельна спроможність і так гранично низька. У цій ситуації підвищення тарифів також було непродуманим рішенням нашого уряду», - додав він.

Читайте АСН в Google News