В Україні визнали неконституційним дозвільний характер публічних богослужінь

13.09.2016, 21:41

Конституційний суд (КС) визнав неконституційною норму закону про свободу совісті та релігійні організації щодо дозвільного характеру проведення публічних богослужінь, релігійних обрядів, церемоній та процесій.

Про це повідомили в прес-службі уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

26 жовтня 2015 року уповноважений з прав людини Валерія Лутковська звернулася до КС з конституційним поданням щодо визнання зазначених положень такими, що не відповідають положенням статті 39 Конституції.

У поданні уповноваженого стверджувалося, що до будь-якого публічного богослужіння, релігійного обряду, церемонії чи процесії, які за своїм характером є мирними зібраннями, повинна застосовуватися стаття 39 Конституції.

Це означає, що такі заходи повинні проводитися за умови завчасного повідомлення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, а обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися виключно судом.

При цьому стаття 21 закону «Про свободу совісті та релігійні організації» передбачає дозвільний характер, що, очевидно, суперечить положенням статті 39 Конституції.

Читайте АСН в Google News