Яресько заявила про готовність Кабміну ввести заборону на виплату зовнішніх боргів

26.06.2015, 12:29

Уряд готовий скористатись своїм правом ввести мораторій на виплату зовнішніх боргів в тому випадку, якщо міжнародні приватні кредитори і далі блокуватимуть спроби України знайти взаємовигідне рішення проблеми боргового тягаря і відновлення економічного зростання. Про це йдеться у зверненні міністра фінансів Наталії Яресько до українського народу, розміщеному на сайті Міністерства.

У зверненні йдеться, що власники суверенних комерційних зовнішніх зобов'язань України, представлені Спеціальним комітетом кредиторів, відмовляються внести свій внесок у відновлення України.

«Вони впродовж трьох місяців відмовлялися проводити предметні переговори про умови боргової операції», — йдеться в повідомленні.

За словами міністра, замість цього кредитори запропонували використати для погашення зовнішнього боргу валютні резерви України, з тим, щоб уникнути будь-яких фінансових втрат у нинішній ситуації.

«Уряд розуміє, що кредитори можуть не мати на меті досягти згоди, зате будуть й надалі блокувати вирішення цього питання. У такому випадку уряд готовий скористатися законним правом для того, щоб призупинити сплату міжнародним зовнішнім кредиторам, щоб захистити економіку України», — зазначила вона.

При цьому вона додала, що політика українського уряду має повну підтримку як МВФ, так і країн Великої Сімки, які згодні, що комерційні зовнішні кредитори повинні взяти участь в порятунку і відновленні економіки України.

Читайте АСН в Google News