Банки зі «стабільним» рейтингом теж падають?

27.04.2016, 11:40

Після падіння ПАТ КБ «Хрещатик» першими на виліт можуть стати 6-7 невеликих фінустанов 4-ї групи (розмір активів менше 2 млрд грн), які увійшли до списку банків із непрозорою структурою, вважає старший партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.

«Серед кандидатів на виліт - ЮНІСОН, СМАРТБАНК, НК Банк (Народний капітал), Інвестиційно-трастовий банк, ГЕФЕСТ, «Новий», ПтБ (Платинум банк), «Український капітал», ФІНАНС БАНК», - уточнив він.

За словами експерта, можливе також падіння фінустанов, котрі, на перший погляд, мають стабільні рейтинги, але маніпулюють банківською звітністю і мають проблеми з ліквідністю, а також Фортуна банку, який не повертає депозити.

За даними джерел, наближених до НБУ, лопнути може й ПАТ «Марфін Банк», який дивом вижив після банкрутства кіпрської «мами». У 2014-му він був у топ-10 збиткових банків України та в чорному списку НБУ.

Після банкрутства материнської структури Марфін Банку його управитель - Банк Кіпру - неодноразово намагався його продати, але безуспішно. За цей час банк значно скоротив свою філіальну мережу, розгубив кваліфікованих співробітників, якісних клієнтів. Під питанням опинилися й кримські об'єкти банку, підконтрольні РФ.

«У банку відбулася не одна хвиля скорочень, зменшилася кількість клієнтів. Малоймовірною є зацікавленість власника у витратах із докапіталізації Марфін Банку», - розповів про бачення ситуації зсередини один зі співробітників фінустанови, який не побажав назвати свого імені.

«Але ж у Марфін Банку «стабільний» рейтинг?» - апелюємо до джерела, наближеного до НБУ. «Вранці 5 квітня у банку «Хрещатик» був рейтинг uaBB з прогнозом «стабільний», а вже ввечері до нього було введено тимчасову адміністрацію через порушення нормативів ліквідності і капіталу. Рейтинги - це теж бізнес. Їх купують банки заради позитивного іміджу, - пояснює співрозмовник. - У свою чергу рейтингові компанії відображають лише ту інформацію, яку їм дає банк. Якщо банк не розкрив інформацію, то, відповідно, інших висновків агентство зробити не може. Виведення активів з банку за кордон, як правило, відбувається дуже швидко. Слід також сказати, що за день до визнання банку неплатоспроможним «Хрещатик» залишили члени його наглядової ради».

Нам стало відомо, що у квітні ПАТ «Марфін Банк» збирає акціонерів і одним з питань на порядку денному є припинення повноважень голови правління та членів наглядової ради. Поки що інформації про те, відбулося таке зібрання чи ні і яке прийнято рішення, на сайті фінустанови немає. В одеському центральному відділенні банку, куди ми додзвонилися, журналісту відповіли, що нічого про зміну наглядової ради не знають. Порадили звернутися з письмовим інформаційним запитом до голови правління ПАТ «Марфін Банк», що ми і зробили, поцікавившись, «у зв'язку з чим у банку здійснюється зміна наглядової ради і глави його правління?» А також поточною ситуацією з материнською компанією на Кіпрі. Чекаємо на відповідь.

ДОВІДКА. За останні півтора року Україна втратила 70 банків, а сотні тисяч людей та підприємств – власні гроші, значну їх частину було виведено за кордон. Досі за ці дії нікого не покарано.

 

Читайте АСН в Google News