НБУ посилив вимоги до обмінників

31.12.2015, 16:57

Національний банк посилює вимоги до небанківських валютообмінних установ.

Як повідомляє прес-служба НБУ, відповідні постанови частково набирають чинності з 1 січня 2016 року.

Згідно з повідомленням, за аналогією з банками, на небанківські фінансові установи покладено обов'язок надавати інформацію про структуру власності та власників з істотною участю в таких установах.

Підвищуються вимоги до мінімального розміру власного капіталу небанківських фінансових установ (НФУ) для діяльності з обміну валют. Капітал має становити не менше, ніж 20 млн. гривень, якщо кількість структурних підрозділів не перевищує 100. Кожне додаткове збільшення їхньої кількості на 50 одиниць вимагає збільшення капіталу на 5 млн. гривень.

Крім того, встановлено такі нові вимоги:

- наявність документа, яким встановлено розмір авансу в готівковій іноземній валюті і гривнях та максимальну суму залишків у касі фінансової установи та пункті обміну валюти в готівковій іноземній валюті;

- наявність юридично оформленого документа, який підтверджує право власності на приміщення, в якому розташований відокремлений підрозділ, пункт обміну валюти фінансової установи, або право оренди на це приміщення на строк не менше ніж один рік;

- закріплено необхідність наявності РРО (реєстраторів розрахункових операцій. - Ред.) у касі фінансової установи, її відокремлених підрозділах і пунктах обміну валюти, в яких здійснюється обмін валют;

- розміщення інформації про встановлені курси обміну валют у мережі Інтернет;

- введено нову форму звітності для фінансових установ - звітну довідку про касові обороти за день і залишки цінностей;

- наявність охорони, відповідного сховища, встановлення системи відеоспостереження та обладнання робочих місць касирів огороджувальними конструкціями.

Також розширено перелік інформації, яка має розміщуватися в касі фінансової установи в доступному для огляду клієнтами місці, а саме:

• наявність відповідного документа із зазначенням прізвища касового працівника, якого допущено до здійснення валютно-обмінних операцій;

• інформація про місцезнаходження каси фінансової установи, її відокремлених підрозділів;

• копія генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій.

Як повідомили в прес-службі НБУ, до 1 липня 2016 року встановлено перехідний період за новими вимогами до власного капіталу і захищеності приміщень для НФУ, які отримали генеральні ліцензії до набуття чинності нових постанов.

Постанова №983 набуває чинності з 1 січня 2016 року, крім вимоги про наявність РРО в касах фінансових установ, яка набирає чинності через шість місяців з дня затвердження Державною фіскальною службою України Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій. А також вимога, яка набирає чинності з 1 липня 2016 року, щодо наявності у фінансової установи документа, що підтверджує право власності на приміщення, в якому розташований відокремлений підрозділ, пункт обміну валюти, або право оренди на це приміщення на строк не менше ніж рік.

Читайте АСН в Google News