Польща планує збудувати першу атомну електростанцію на території країни. Німеччина водночас відмовляється від атомної енергетики

30.09.2023, 10:46

Церемонія закладення фундаменту першої польської атомної електростанції відбудеться у 2026 році. За планами уряду Польщі, за 10 років перший блок електростанції вже вироблятиме енергію недалеко від узбережжя Балтійського моря.

Польська атомна енергетична компанія (PEJ) підписала угоду з американським консорціумом Westinghouse-Bechtel щодо проектування атомної електростанції. Бюджет проекту вже зараз оцінюється у понад 100 мільярдів злотих (22 млрд євро). Влада Польщі, намагаючись знизити викиди, які шкодять навколишньому середовищу, вирішили зробити ставку на атомну енергетику.

Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький назвав угоду щодо будівництва атомної електростанції «новим главою в історії Польщі». Згідно з поточними планами, електростанція з'явиться за 80 кілометрів на захід від Гданська.

«Єдине чисте, стабільне джерело енергії, яке було технологічно доведено та перевірено на безпеку, — це атомна енергетика», — заявив Моравецький.

За його словами, будівництво атомної електростанції дозволить Польщі знизити залежність від експорту нафти та газу з Росії. Нині близько 73% електроенергії у Польщі виробляється на вугільних електростанціях – це найвищий показник у ЄС.

У 2021 році польська влада обговорювала проект будівництва атомної електростанції на кордоні з Німеччиною, проте німецькі «Зелені» розкритикували таку пропозицію, погрожуючи правовими наслідками.

Згідно з останніми опитуваннями, близько 80% громадян Польщі підтримують розвиток атомної енергетики у країні.

Читайте АСН в Google News