Троє керівників облгазів завдали державі збитків на понад 4,2 млрд грн, — Офіс Генпрокурора

15.08.2023, 12:15


Підсанкційний бізнесмен організував схему заволодіння природним газом, залучивши регіональних операторів газотранспортних мереж – облгази, а також інші підконтрольні суб’єкти господарювання, на які виводились кошти, одержані за розподіл природнього газу на території областей України.

Організована група здійснювала несанкціонований відбір палива, яке було в газотранспортній системі та належало державі. За клопотанням прокурорів взято під варту 6 керівників облгазів. Накладено арешт на рухоме та нерухоме майно підозрюваних осіб на загальну суму 246 млн грн та корпоративні права підсанкційного бізнесмена на загальну суму понад 7,4 млрд грн.

Нагадаємо, раніше СБУ спільно з БЕБ викрила масштабну схему: посадовці «облгазів Фірташа» розкрадали понад 70% коштів, які передбачалися на закупівлю газу.

За даними судово-економічної експертизи, лише протягом 2021 року незаконна діяльність фігурантів завдала державі збитків на понад 4,2 млрд грн. А загальна сума шкоди, за попередніми оцінками, протягом 2016-2022 років може становити понад 18 млрд грн.

Комплексні заходи проводилися за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора України.

Читайте АСН в Google News