Потік російського газу до Європи цього тижня скоротиться до історичного мінімуму.

06.06.2023, 08:30

Зараз між Росією та ЄС працюють лише два газопроводи. І один із них сьогодні стає на профілактику (той, що через Туреччину).

Схоже починалася газова війна минулої осені, коли Росія "поставила на профілактику" Північний потік, а потім його не ввімкнула.

Путін душить Європу постачаннями газу, щоб відбити в неї охоту підтримувати Україну.

Чи варто чекати на новий виток газової війни? Навряд чи. З трьох причин.

По-перше, Європа звикає до життя без "Газпрому", знайшла йому альтернативи, і з кожним контрактом на постачання скрапленого газу з Катару чи США має менше приводів для занепокоєння. ЄС давно змирився з перспективою повного відключення від російського газу та навчився економити.

По-друге, "Газпром" ніяк не звикне до життя без найбільшого, найближчого та найбагатшого європейського ринку, альтернативи якому найближчими роками, а то й десятиліття знайти не вдасться.

І по-третє, якщо досі Кремль відключав газопроводи, що ведуть безпосередньо до заявлених ворогів на кшталт Німеччини у випадку з "Північним потоком" або Польщі з "Ямал-Європою", то "Турецький потік" проходить через Туреччину - одного з небагатьох партнерів президента Володимира Путіна, ізольованого від розвиненого світу після вторгнення до України.

Читайте АСН в Google News