5 принципів забезпечення ядерної безпеки від голови МАГАТЕ. Заклику до Росії забратися там немає

31.05.2023, 09:46

Голова МАГАТЕ закликав дотримуватися 5 принципів забезпечення ядерної безпеки Запорізької АЕС в Україні

Ось вони:

  • Не повинно бути жодних атак на ЗАЕС
  • ЗАЕС не повинна використовуватися як сховища або база для танків, важкого озброєння, боєприпасів або особового складу.
  • Не можна ризикувати електропостачання ЗАЕС
  • Всі споруди, системи та компоненти, необхідні для безпечної та надійної роботи ЗАЕС, повинні бути захищені від нападів чи актів саботажу.
  • Не слід робити жодних дій, що підривають ці принципи.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі пояснив, що цей список він погоджував під час численних зустрічей з керівництвом України та Росії після свого візиту на ЗАЕС у вересні 2022 року.

“Прошу обидві сторони дотримуватися цих принципів”, - звернувся Гроссі до Росії та України на засіданні Ради безпеки ООН.

Запорізька АЕС через постійні російські обстріли, в яких москва звинувачувала Україну, не раз відключалася від української енергомережі. Фізично ЗАЕС обслуговує український персонал в окупації, але керує нею "Росатом".

В даний час атомна електростанція використовується рашистськими загарбниками як військова база та склад зберігання боєприпасів. Окупанти, впевнені, що українські захисники не стріляють по ЗАЕС нахабно продовжують використовувати її у військових цілях

Читайте АСН в Google News