С 1 апреля россия на месяц возглавит Совбез ООН.

31.03.2023, 12:33

У мирний час це було б малозначною та плановою ротацією дипломатів. Але під час війни, яку Кремль розв'язав в Україні, ситуація виглядає інакше.

Українські дипломати кажуть: уявіть, що Радбез ООН очолили б камбоджійську Пол Пот або іракську Саддам Хуссейн. Україна навіть хоче добитися виключення Росії з організації – нехай процедурно та політично це майже неможливо.

У Білому домі заявили, що Росії не місце у Раді безпеки ООН — вона використовуватиме своє головування для дезінформації та виправдання військових злочинів. Про це на брифінгу повідомила речник Білого дому Карін Жан-П'єр.

За її словами, росія продовжить використовувати своє місце в РБ ООН для поширення дезінформації та спроб відвернути увагу, а також виправдати військові злочини в Україні.
"Країні, яка брутально порушує Статут ООН і вторгається в сусідню країну, не місце в Раді безпеки ООН", - сказала Жан-П'єр.

Водночас вона нагадала, що РФ є постійним членом Радбезу, а тому немає реальних міжнародно-правових шляхів зміни цієї реальності.

"Це те, з чим ми живемо нині. Як неприємно бачити, що Росія головує в Раді, реальність така. Це значною мірою церемоніальна позиція", - резюмувала речник Білого дому.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав "невдалим жартом" головування Росії у Раді Безпеки ООН з 1 квітня. Про це він написав у Twitter.

За його словами, РФ узурпувала своє місце в Раді безпеки ООН, а також веде колоніальну війну проти України.

Він зазначив, що диктатор Володимир Путін є воєнним злочинцем, якого розшукує Міжнародний кримінальний суд за викрадення дітей.

"Голова Росії в Раді безпеки ООН 1 квітня - невдалий жарт. Світ не може бути безпечним місцем з Росією в РБ ООН", - підкреслив Кулеба.

Читайте АСН в Google News