9 грудня – Єгорія Холодного. І як це пов'язано з Юрієм та Георгієм

09.12.2022, 05:36

"Він Гога, він же Гоша, він же Юрій, він же Гора, він же Жора" - стара цитата з одного раніше популярного фільму. Насправді це всі варіанти одного імені Георгія, яке 9 грудня вшановує православна церква.

У народі ж відзначається Юр'єв день чи день Єгорія Холодного.

Православна церква цього дня відзначає чергову річницю освячення київського храму Георгія Побідоносця, так звану Георгіївську церкву. Це був один із перших монастирських київських храмів, збудований у XI столітті на честь великомученика Георгія Побідоносця – небесного покровителя князя Ярослава Мудрого (його християнське ім'я Георгій, або Юрій).

Храм знаходився на розі сучасної Володимирської вулиці та Георгіївського провулка. Згадується в Лаврентіївському літописі, згідно з яким освячення храму могло відбутися не раніше листопада 1051 року. Храм був зруйнований, ймовірно, внаслідок загального занепаду давньої частини Києва після руйнування міста ордами хана Батия у 1240 році.

Назва народного свята: Юр'єв день, пов'язаний із православною церквою: Юрій та Єгор — похідні імені Георгій. Всі вони є похідними від грецького імені Γεώργιος (землероб).

"Георгій" потрапило, швидше за все, безпосередньо або дуже коротким шляхом, минаючи латину, адже для ранньої латині звук Г був нехарактерний (він з'явився тільки після знайомства з греками), тому так відбулася якісна зміна Г в Й, і далі - ЙО в Ю. Мабуть, так з'явився "Юрій", причому "грецький" варіант теж зберігся.

Георгій – ім'я-рекордсмен, бо має найбільшу кількість скорочень.

Читайте АСН в Google News