Чи блефує бункерний боягуз лякаючи Європу про затяжну війну на 5-10 років

28.05.2022, 09:40

Заступник директора Центру армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь в ефірі програми ТСН.ua вважає, що росія шантажує Захід та Україну розмовами про те, що війна, яку розв'язав путін, може тривати 5-10 років.
На його думку – це не більше ніж блеф російсько-фашистської воєнщини, який є елементом психологічно-інформаційної операції та нічого спільного з реальністю не має.

"З одного боку Путін каже: завтра ви всі замерзнете, а післязавтра помрете з голоду... тобто вони дуже розраховують, що в Європі та США почнеться енергетична, економічна та продовольча криза, і вони будуть змушені приповзти на колінах до Путіна. "Ці голоси вже лунають. Європейці зараз дуже чухають потилицю. Всі ці терміни про 5-10 років - це сигнали великому європейському бізнесу: якщо ви не вмовите Україну, то ця криза буде довго, і ви не уникнете цієї участі", - сказав Самусь.

Він вважає, що Україна отримає від партнерів необхідну кількість зброї вже у липні. Якщо воно з'явиться у другій половині липня, тоді масштабний контрнаступ розпочнеться вже у серпні.

Якщо розглядати питання повної деокупації Донбасу та Криму, то активна фаза війни може тривати до зими.

"Зараз путінський режим кидає всі свої можливості, щоб досягти політичної мети. Тому що це ж насправді не військові цілі. Вони зараз взагалі не вважають своїх втрат, кидаючи все, що можна. У такому темпі, з такою інтенсивністю російська армія довго воювати не зможе, вони, я впевнений, сподівалися, що буквально в перші години українська армія, коли побачить цю перевагу у 20 разів (на деяких напрямках на Донбасі – ред.), зламається, попливе і почне масово відступати. Українська армія продовжує здійснювати дуже ефективну мобільну оборону", – каже Михайло Самусь.

Читайте АСН в Google News