22 січня: Скрута Будня або Пилипів день. Категорично не можна пришивати гудзики. Що можна і не можна робити

22.01.2022, 02:20

22 січня було прийнято ходити до лазні, щоб відмитися від гріховності святкових вечорів. Свята закінчилися і наставали звичайні будні. "Прийшла пора - турбот гора". "Скрута будня" - навалювалося безліч повсякденних справ. У холоди примовляли: "Васильєвські морози через хрещенські перейшли". Тут після рясних свят полінниця поубула - треба було дров напилити, нарубати, двір снігом замело - почистити треба, коротше всіх справ по господарству і не перелічиш.

22 січня православні вшановують пам'ять про святителя і чудотворця Філіпа. Святий жив за часів Івана Грозного і був відомий як викривач опричнини. Він був проти політики государя і заслужив його немилість: був позбавлений сану і відправлений на заслання в Успенський монастир у Твері, де надалі був убитий одним із керівників опричнини Малютою Скуратовим.

Так само православні шанують цього дня Полієвкта Мелітинського - святого, був першим мучеником у вірменському місті Мелітені (нині місто Малатья у Східній Туреччині).

Полієвкт був воїном за часів імператора Деції (249—251) і постраждав за правління Валеріана (253—259). Святий був другом воїна Неарха, твердого християнина, а сам, ведучи доброчесне життя, залишався язичником.

Коли настало гоніння на християн, Неарх сказав Полієвкту: «Друже, ми скоро розлучимося з тобою, мене візьмуть на муки, а ти, мабуть, зречешся дружби зі мною». Полієвкт відповів йому, що бачив уві сні Христа, який зняв з нього одяг і надів інший, світлий. "З цієї хвилини, - сказав він, - я готовий служити одному Христу". Полієвкт вийшов на міську площу, розірвав указ про обов'язкове поклоніння богам і вибив з рук жерців ідолів, яких вони несли.

Тесть Полієвкта, правитель Фелікс, якому було доручено виконувати імператорський указ, з жалем дізнався про його вчинок, і заявив, що якщо той не покається, він змушений буде стратити його. За переказами, і сам Фелікс, і дружина Полієвкта благали його зректися Христа, проте святий залишився непохитним і був страчений (близько 259 року).

Незабаром, коли християнство за Костянтина перемогло по всій Римській імперії, в Меліті святому Полієвкту був присвячений храм. Як на Сході, так і на Заході мученик Полієвкт шанується як хранитель клятв та договорів.

Історія Полієвкта Мелітинського лягла основою твору «батька французької трагедії» П'єра Корнеля; драма «Полієвкт» побачила світ 1642 року.

22 січня категорично заборонено:

ходити немитим і в нечистому одязі;
лаятися і лихословити;
сміятися з інших людей;
сваритися та лаятися з близькими людьми;
прямувати у далеку дорогу;
пити спиртні напої.
Традиції:

Існує повір'я, що пришивати гудзики не можна, інакше можна зашити старі негаразди. Крім того, цього дня в народі було прийнято працювати.

Існувало повір'я, що якщо ворон йде снігом значить гряде потепління.

Читайте АСН в Google News