В ООН із занепокоєнням відслідковують ситуацію в Казахстані

06.01.2022, 08:29

В ООН із занепокоєнням відстежують ситуацію, що виникла в Казахстані. Як передає прес-служба ООН, про це на брифінгу у Нью-Йорку повідомив речник організації Стефан Дюжаррик.

«Звичайно, ми спостерігаємо за розвитком подій із занепокоєнням та відслідковуємо ситуацію в Казахстані. Думаю, дуже важливо, щоб усі сторони, залучені до подій, виявляли стриманість, уникали насильства і вирішували питання через діалог», - зазначив прес-секретар ООН.

Ситуація у Казахстані

Водії транспортних засобів у місті Жанаозен у Мангістауській області 2 січня масово вийшли на вулиці із закликом знизити ціни на пальне.

За короткий час акції на підтримку протестувальників, проведені у містах Актау, Атирау, Актобе та Орал у західній частині Казахстану, де розташовані основні запаси нафти та природного газу, у другій половині дня охопили й інші частини країни.

Спеціальна урядова комісія під головуванням заступника прем'єр-міністра Казахстану Єралі Тугжанова оголосила зниження ціни на скраплений газ до 50 тенге (0,11 долара) за літр.

Всупереч цим ініціативам, у ході акцій демонстранти почали скандувати гасла про відставку чинного уряду і зажадали поліпшення соціально-економічного становища жителів країни.

Президент Токаєв ухвалив відставку уряду на чолі з прем'єр-міністром Аскаром Маміним, поклавши на нього відповідальність за протести проти підвищення цін на скраплений газ у країні.

На всій території Казахстану запроваджено режим надзвичайного стану.

Глава держави у середу у своєму зверненні до нації у середу заявив, що вступає на посаду голови Ради безпеки і «має намір діяти максимально жорстко». Пізніше того ж дня він звернувся до голів ОДКБ із проханням про допомогу у подоланні терористичної загрози.

Рада колективної безпеки ОДКБ ухвалила рішення направити Колективні миротворчі сили ОДКБ до Казахстану, повідомив у Facebook голова ради, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.

Читайте АСН в Google News