Чорна п'ятниця (Black Friday) історія події

26.11.2021, 05:56

Сьогодні - остання п'ятниця листопада, а це означає, що сьогодні всесвітньо відомий день, який називається Чорна п'ятниця (Black Friday). Цього дня у світі традиційно проходить найбільший розпродаж із великими знижками та уцінками. Народ намагається скупитися сьогодні якнайбільше подарунками до Різдва та Нового Року.

Традиція розпродажів на Чорну П'ятницю прийшла до нас зі Сполучених Штатів Америки, де вона завжди завжди припадає на наступний після Дня подяки день, який відзначається в останній четвер листопада. Ще вночі перед зачиненими дверима американських магазинів вишиковуються черги людей, які бажають купити товари з великими знижками. В останні роки Чорна п'ятниця широко поширилася іншими країнами світу.

Цікавий факт - вперше термін "Чорна п'ятниця" був ужитий не на честь грандіозних розпродажів, а в період фінансової кризи у вересні 1969 року. Тоді двоє фінансистів із Уолл-стріт, Джей Гулд та Джим Фіск, домовилися закупитися золотом, а у понеділок продати його за завищеною ціною. Однак у п'ятницю про їхню змову дізналися. На це фінансові біржі відреагували різким падінням цін на золото.

Читайте АСН в Google News