На Росії трагедія з шахтарями: 11 загиблих, ще 35 у пастці - рятувальні роботи не ведуться через загрозу вибуху

25.11.2021, 13:24

Як повідомляють засоби масової інформації на Росії, трагедія сталася на шахті «Листяжна» у Білівському районі Кемеровської області. На шахті сталася пожежа, внаслідок якої загинуло вже 11 гірників, які отруїлися чадним газом. Це дані щодо інформації на 13:00. Ще 46 людей постраждали – їм надають медичну допомогу. Крім того, є ймовірність, що 35 людей наразі залишаються під землею. Із ними немає зв'язку.

За непідтвердженою поки що офіційно інформацією, пристосування, за допомогою яких вони можуть дихати (саморятувальники), вийшли з ладу. І найстрашніше, що, як повідомило РІА з посиланням на екстрені служби, їх порятунок може затягнутися. Якщо людей, що залишилися під землею, взагалі вдасться врятувати. Справа в тому, що через загрозу вибуху газу у шахті рятувальні роботи тимчасово припинено. Рятувальники зможуть спуститися під землю лише після того, як там розсіється дим та газ, і можна буде дихати.

У розмові з «КП»-Кемерово» експерт із виживання та безпеки, атестований рятувальник МНС Едуард Халілов висловив серйозне побоювання за життя гірників, що залишаються під землею.

- На жаль, шанси невеликі, враховуючи таку велику офіційну кількість загиблих на даний момент, - сказав він. – Умови вкрай важкі. І вони тяжкі і для самих людей, які там опинилися, і для рятувальників, яким не просто за таких умов працювати. Шахти — взагалі важкодоступні місця, і будь-який вибух є причиною обвалу цієї шахти. Крім цього, є можливість повторних вибухів або спалахів. Люди опиняються там у заблокованому стані, без світла, із складнощами дихання.

Нагадаємо, що трагедія сталася сьогодні на початку десятої ранку за місцевим часом. На глибині 250 метрів у вентиляційному штреку спалахнув вогонь і повалив дим. Повідомлення про НП надійшло до Сибірського управління Ростехнагляду. За інформацією МНС, коли пожежа почалася, під землею, було майже 300 шахтарів. 115 із них працювали в тому самому штреку, де трапилося НП. Багатьом допомогли вибратися назовні рятувальники, які приїхали на місце НП, а також члени воєнізованого загону рятувальників.

«Ми були першою зміною, заступили о 9.00. Спустилися, пройшли метрів 400 і відчули запах гару. Різко стало неможливо дихати. Включили саморятувальники та вийшли. Повідомили диспетчера", - описав те, що сталося один із шахтарів Life.

Спочатку пролунала версія, що це був вибух, але невдовзі її спростували. За іншою версією, у шахті спалахнув метан, рівень якого був перевищений. Гірники, що врятувалися, які вийшли на роботу в першу зміну, розповідають, що, спустившись униз, відчули запах гару і швидко піднялися на поверхню.

«Я тільки заступив на зміну, метрів 600 спустився, і сталася бавовна, – розповів Life один із шахтарів. - Пил стовпом, дихати нема чим. Я почав задихатися. Якби в мене саморятівник не спрацював, я там так і залишився б»

За словами гірників, димить у шахті часто, але керівництво нібито не звертає на це уваги.

«У попередні зміни бувало таке, що відчували запах газу, - поскаржився в інтерв'ю Life гірник, що врятувався. - За технікою безпеки не належить працювати при запаху газу. Але начальники наполягали, щоб ми працювали. Якщо не влаштовує, йди і звільняйся.

За версією, яка вважається більш «робочою», у шахті спалахнув вугільний пил. Що ж сталося насправді, розуміється прокуратура.

Читайте АСН в Google News