Назвали найнебезпечнішу їжу для мозку

18.10.2022, 11:34

Американські вчені з'ясували, що люди, чий раціон складається, в основному, з переробленого м'яса, картоплі, печива і тістечок, частіше страждають деменцією, ніж ті, хто вживає більше різноманітну їжу. Прес-реліз c результатами наукової роботи, в якій розкривається небезпека їжі для мозкової діяльності, опублікований на сайті MedicalXpress.

У дослідженні взяли участь 209 осіб із середнім віком 78 років і деменцією і 418 чоловік відповідного віку, статі та рівня освіти, без когнітивних порушень. Добровольці самі заповнювали опитувальник, вказуючи, які продукти вони вживали протягом року і як часто (від одного разу на місяць до чотирьох разів на день). Вони також проходили медичні огляди кожні два-три роки.

Виявилося, що основу раціону харчування пацієнтів з деменцією становило перероблене м'ясо, в тому числі ковбаси, копченості, паштети, а також багаті крохмалем продукти, алкоголь і солодкі закуски. Люди без слабоумства часто їли м'ясо в поєднанні з фруктами, овочами і морепродуктами.

Попередні дослідження показали, що вживання більш здорової дієти, багатої зеленими листовими овочами, ягодами, горіхами, цільним зерном і рибою, може знизити ризик розвитку деменції у людини.

Читайте АСН в Google News