Кабмін готує країну до карантинних обмежень. Що зміниться в порівнянні з минулим роком

13.09.2021, 15:04

Експерти і чиновники в своїх коментарях для ЗМІ відзначають, що при поточній динаміці зростання захворювань коронавірусів в Україні вже можна говорити про наближення локдауне. У всякому разі Кабмін вже готує країну до переходу в жовту зону, але при цьому послабить обмеження для вакцинованих.

Якщо подивитися на статистику по нових випадків зараження коронавірусів, можна відзначити, що спад захворювань закінчився вже два місяці тому і протягом останніх восьми тижнів показує позитивну динаміку. а число заражених повернулося до стану як в кінці весни, початку літа 20211 року. Експерти і чиновники побоюються, що такими темпами ми можемо досягти пікових цифр вже в жовтні або листопаді.

У Міністерстві охорони здоров'я вже попередили про те, що скоро посилять карантин і переведуть країну в жовту зону. Для вакцинованих і бізнесу, у якого щеплений персонал, готують поблажки. Їх не торкнеться більшість обмежень, що діють в різних зонах карантину. Такі зміни Кабмін може ухвалити вже на цьому тижні.

Чиновники та експерти стверджують, що епідситуація в країні поки не критична. Вона не розвивається вибуховими темпами, як це зовсім недавно було в Європі, але поступово погіршується.

У Київській школі економіки вважають, що до середини вересня Україна за показниками вийде з жовтої зони карантину. Але конкретних прогнозів про те, коли країна зіткнеться з локдаунамі, червоними зонами і піком, поки немає, каже керівник Центру економіки охорони здоров'я KSE Юрій Ганіченко. Все залежить від того, чи будуть в Україні такі ж вибухові темпи зростання хворих, як в Європі.

"Але це, швидше за все, друга половина жовтня - кінець листопада. Ці півтора місяця будуть найбільш напруженими в плані епідемії", - припустив Ганіченко.

Представники влади оперують такими ж прогнозами. У МОЗ вже анонсували перехід України в жовтий рівень Епідзагрози, який вводиться одночасно для всієї країни. Але до цього Кабмін збирається переглянути правила адаптивного карантину в жовтих і червоних зонах.

"Ми пропонуємо наблизити якість життя вакцинованих до звичного. Більшість обмежень в жовтому і червоному рівнях не застосовуватимуться, якщо будуть вакциновані колективи або відвідувачі закладів", - пояснив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Нові норми зараз на фінальній стадії розробки. Кабмін може затвердити їх вже на цьому тижні, але вони вступлять в силу тільки через сім днів. Якраз за цей час держкомісія ТЕБ та НС прийме рішення про переведення країни в жовту зону.

"Пропозиція МОЗ - це зробити ослаблення карантинних обмежень для вакцинованих в жовтих і червоних зонах. Наприклад, якщо буде 80% щепленого персоналу в ТРЦ, то він не буде закриватися для вакцинованих відвідувачів", - сказав РБК-Україна глава парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький.

Читайте АСН в Google News