Нічого незвичайного - XXI століття, в Гвінеї скинули першого демократично обраного президента

06.09.2021, 14:17

Деморкатіческі обраний президент Гвінеї Альфа Конде повалений главою загонів спеціального призначення (GFS), колишнім французьким легіонером полковником Мамаду Думбуей.

Період правління Конде, що почався в 2010 році з великих надій і очікувань, закінчився втручанням військових після того, як напередодні вранці в районі президентського палацу «Секутурея» пролунали звуки пострілів.

 

Відомо, що Альфі Конде, який прийшов до влади в віці 73 років в результаті майже 50-річної політичної боротьби.

Конде, обраний в листопаді 2010 року за підсумками другого туру президентських виборів, де його суперником був військовослужбовець Мусса Дадіс Камара, став першим демократично обраним президентом з моменту набуття Гвінеї незалежності в 1958 році.

На церемонії інавгурації Конде заявив про те, що «Гвінея повертається» (La Guinee is back) і пообіцяв стати «Манделою» Гвінеї.

Конде - професор політичних наук. У Гвінеї його називають «Коро Альфа», що на мові місцевої народності фулани означає «Старший брат Альфа».

У попередніх заявах Конде неодноразово повторював, що не збирається змінювати Конституцію країни, що обмежує обрання президента на більш, ніж два терміни.

Однак в 2019 році він вперше висловив бажання брати участь в президентських виборах в третій раз, що призвело до невдоволення громадян Гвінеї.

У березні 2020 року Конде вніс поправки в Конституцію, і в жовтні 2020 року в третій раз взяв участь у виборах всупереч невдоволенню народу і опозиції.

Конде набрав 59 відсотків голосів виборців і після року суперечок і невдоволень був обраний главою держави на третій президентський термін.

Тим часом опозиція повідомила про загибель понад 90 людей, які брали участь в акціях протесту проти кандидатури Конде.

Після повалення Конде в центрі уваги світової спільноти виявився полковник Думбуя, який очолював переворот.

Думбуя служив у Французькому іноземному легіоні, коли Конде доручив йому повернутися до Гвінеї і очолити GFS.

GFS був сформований з метою проведення антитерористичних і спецоперацій і вперше був представлений громадськості 2 жовтня 2018 року, в день 60-ої річниці незалежності Гвінеї.

Пізніше Думбуя намагався уявити GFS в якості незалежної структури, що породило недовіру до уряду.

У травні поширилися чутки про те, що Думбія чекає арешт, якщо він буде продовжувати вимагати незалежності.

Про захоплення влади Думбуя повідомив за допомогою відеозвернення, розміщеного в Twitter. У той же день заяву Думбуі було оприлюднено громадськості за допомогою державного телебачення RTG.

За словами полковника, до такого кроку його змусила погіршує ситуація в країні. Він також повідомив про формування Національного комітету єдності і розвитку (CNRD).

У своїй заяві Думбуя заявив про анулювання конституції, розпуск уряду і державних інститутів, а також закриття повітряних і сухопутних кордонів.

В той же день в Twitter були опубліковані кадри арешту Конде з боку військовослужбовців.

CNRD заявив про введення в країні комендантської години, який набув чинності о 20:00 5 вересня і триватиме до таке зауваження.

У заяві CNRD також містився заклик до всіх співробітників уряду Альфи Конде і представникам структур о 11:00 6 вересня з'явитися в президентський палац.

Залишається чекати підсумків переговорів Думбуі з держчиновниками. Невідома також доля поваленого президента Конде - чи буде він триматися під домашнім арештом або зовсім буде вигнаний з країни.

Читайте АСН в Google News