Бєларуси стали менше довіряти Росії

26.11.2020, 08:18

Прихильників союзу з Росією в Білорусії в листопаді стало менше на 11% в порівнянні з вереснем. Про це свідчить опитування Білоруської аналітичної майстерні (БАМ), проведений на початку місяця.

Опитування проводилося 5-8 листопада з допомогою системи випадкового обдзвону респондентів Random Digital Dialling. У ньому взяло участь 1 008 респондентів. Питання звучало так: «На ваш погляд, в якому союзі держав було б краще жити народу Білорусі - в Європейському союзі або в союзі з Росією?».

За словами глави БАМ доктора соціологічних наук Андрія Вардомацький, дослідження виявило істотні зміни в порівнянні з попереднім опитуванням, який його служба провела у вересні поточного року. За перебування в союзі з Росією в листопаді відповіли 40% опитаних, тоді як у вересні таких було 51,6%. При цьому проєвропейська орієнтація в порівнянні з вереснем продемонструвала зростання: 33% в листопаді проти 26,7% у вересні.

Як зазначив Вардомацький, такі показники виходять за рамки статистичної похибки, яка стосовно цієї вибірці становить 3,2%. У зв'язку з цим можна говорити про те, що дані опитування є відображенням реального динамічного процесу.

«Ми бачимо, що відбувається зближення двох позицій - проросійської і проєвропейської, відбувається повернення до традиційної бівекторності, яка спостерігалася в Білорусії до моменту розширення ЄС в 2004 році. Після цього був підйом проросійської орієнтації, і Росія довго була в коридорі 60% в рамках питання, який був сформульований в нашому опитуванні », - заявив соціолог.

При цьому Вардомацький зауважив, що сьогодні неясно, ілюструє чи опитування початок тренда. За його словами, за весь час білоруського протесту, що триває в країні з серпня, в ньому повністю була відсутня геополітика.

«У відповідь на питання, чому вийшли люди, називали найрізноманітніші причини: реакція влади на коронавірус, насильство, фальсифікації на виборах. Причому насильство було головною причиною. », - зазначив він.

Разом з тим, на його думку, зараз може бути переломний момент, коли геополітична складова може виникнути.

На його думку, нинішнє зміна в геополітичних перевагах пов'язано з тим, що суспільство тільки зараз відрефлексувати кроки російського керівництва, спрямовані на підтримку Олександра Лукашенка.

Читайте АСН в Google News