Відео зі збитим російським МіГ-29 швидше за все фейк

10.09.2020, 03:07

У вівторок, 8 вересня, в мережі з'явилося відео, на якому людина розповідає (за кадром, на камеру нічого не сказано і не видно особи) про те що його збили на підльоті до аеродрому. На кадрах, знятих льотчиком, видно що лежить на землі біло-помаранчевий парашут, обмундирування і апаратура. За його словами, катапультуватися довелося з висоти 700 м, а винищувач впав в 200-300 м від нього.

"Сьогодні я катапультувався: чи не долітаючи 45 км до аеродрому, на дальності 70 мене збили. Цілий і неушкоджений. Парашут розстелив, чекаю рятувальників. Ударився тільки сильно об каміння. Джипів поки не видно зі ворогом. Буду йти в долину. Парашут, все - залишаю на землі ", - заявив голос в ролику.

За засобам масової інформації відео стало поширюватися як новина про збитий над Лівією винищувачем МіГ-29 після чого пілот встиг катапультуватися і зняв свою евакуацію на вертольоті на відео. Потім ряд ЗМІ повідомили, що винищувач був збитий зенітною керованою ракетою турецького ЗРК MiM-23 «Hawk».

Але в відео є кілька нестиковок.

По-перше, ніхто зі сторін учасників не заявив ні про втрату свого літака, ні про збитий літака противника. По-друге, в відео голос за кадром стверджує, що катапультувався з висоти 700 метрів і в момент розмови на відео розповідає про димлячі залишки літака. Редакція Аналітичної Служби Новин, поспілкувалася з фахівцями, які розповіли, що при падінні з такої невеликої висоти має бути видно не тільки чітко дим від краху, а й повинні бути видні і уламки.

Читайте АСН в Google News