П'ятнадцятий день протестів: Лукашенко з автоматом, білоруси з плакатами.

24.08.2020, 12:04

У Мінську пройшла нова акція проти Олександра Лукашенка. За оцінкою RT і Белтелерадіокомпанії, в ній взяли участь близько 20 тисяч осіб, за оцінкою «Медузи» - 150 тисяч (на акцію тиждень тому, що стала наймасовішою в сучасній історії Білорусі, прийшли не менше 200 тисяч жителів Мінська). Протестуючі зібралися на площі Незалежності, потім рушили до стели «Мінськ - місто-герой». Меморіал оточили військовослужбовці за колючим дротом: міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що армія буде охороняти від протестуючих пам'ятники загиблим у Великій Вітчизняній війні. Деякі учасники акції почали підходити до солдатів, але член штабу Віктора Бабарика Марія Колесникова і довірена особа Світлани Тіхановском Ольга Ковалькова попросила всіх відійти від стели.

Перед протестувальниками виступили члени Координаційної ради опозиції. Вони заявили, що рада має намір домагатися відкликання всіх депутатів місцевих рад і всіх депутатів нижньої палати білоруського парламенту, які не висловили своєї думки про те, що відбувається в країні, а також ініціювати референдум про повернення конституції 1994 року, яка обмежувала кількість термінів президента.

Частина протестуючих дійшла до Палацу незалежності - робочій резиденції Олександра Лукашенка. Йти до нього закликав опозиційний телеграм-канал Nexta, який, втім, незабаром передумав. Але кілька тисяч чоловік дійшли до Палацу і зупинилися навпроти оточення із співробітників МВС і спецтехніки. Між протестувальниками та силовиками грали музиканти, учасники акції їм підспівували. В цей час в Мінську почалися проблеми з інтернетом (оператор A1 пізніше пояснить це «вимогою державних органів у зв'язку із забезпеченням національної безпеки»). Приблизно через годину протестуючі пішли назад в сторону центру і поступово стали розходитися. Оточення біля Палацу незалежності зняли, про затримання не повідомлялося.

До Палацу Незалежності на вертольоті прилетів сам Лукашенко. З автоматом в руках. Коли протестуючі стояли біля Палацу незалежності, поряд з ним сів президентський вертоліт. ЗМІ і опозиційні телеграм-канали припустили, що він прибув для евакуації Лукашенко. Але після того, як протестуючі пішли, телеграм-канал прес-служби президента «Пул Першого» виклав відео, де Лукашенко виходить з вертольота поруч з Палацом незалежності. На другому відео, яке опублікував «Пул Першого», помітно, що Лукашенко одягнений в бронежилет, а в руках у нього автомат (за версією «Нової газети», це АКС-74У). Поруч з ним його син Микола у військовій екіпіровці.

 

Прес-служба президента опублікувала ще кілька відео з Лукашенком. На одному з них він порівнює протестуючих з щурами. На відео Лукашенко сидить у кабіні вертольота і командує підлетіти ближче до проспекту Переможців, де зібралися протестувальники, після чого говорить: «Як щури розбіглися». За кадром чути такий діалог: «Де вони?» - «Побігли. Вони дізналися, що ти будеш там ». Імовірно, перша репліка належить Миколі Лукашенко, друга - Олександру Лукашенко.

 

Також «Пул Першого» виклав відео, на якому Лукашенко виходить за оточення біля Палацу незалежності і дякує співробітникам силових структур. «Хлопці, спасибі вам! Ви красені! Ми з ними розберемося », - обіцяє Лукашенко. «Ми з вами до кінця», - кажуть йому силовики.

 

Прес-секретар Лукашенко Наталія Ейсмонт заявила, що протестуючі хотіли штурмувати Палац незалежності, але злякалися і втекли. За її словами, Лукашенко весь день працював в ситуаційному центрі в Палаці незалежності; з ним був у тому числі його молодший син, 15-річний Микола. «Коли так звані мітингувальники пішли, можна сказати, на своєрідний штурм будівлі, в ці хвилини глава держави також знаходився в палаці. Втім, напевно, можемо сказати, що сміливості у мітингувальників вистачило ненадовго. Побачивши, що може трапитися, ці люди швидко розвернулися і буквально побігли в зворотному напрямку », - заявила Ейсмонт. Після цього Лукашенко викликав вертоліт і облетів місто, а, повернувшись до Палацу незалежності, подякував силовикам, які охороняли будівлю, додала Ейсмонт.

 

Акції протесту і солідарності з протестувальниками пройшли не тільки в Мінську. Тисячі людей вийшли на вулиці у всіх обласних містах Білорусі: Бресті, Вітебську, Могильові, Гродно, Гомелі. Акції солідарності з протестувальниками білорусами були організовані в Києві, Варшаві, Петербурзі та Москві (там біля посольства Білорусі затримали не менш 11 чоловік). Жителі Риги вишикувалися в живий ланцюг з біло-червоно-білим прапором в знак підтримки протестів в Білорусі; в акції взяв участь в тому числі президент Латвії Егілс Левітс. У Литві тисячі чоловік утворили живий ланцюг від Вільнюса до білоруського кордону; до неї приєдналася колишній литовський президент Даля Грібаускайте. Акцію приурочили до 31-ї річниці «Балтійського шляху». Раніше Лукашенко заявив, що учасники акції збудують ланцюг від Вільнюса до Києва, і пообіцяв «категорично не допустити» цього.

Читайте АСН в Google News