Сегодня русалка не вкраде - Федот Страж вбереже.

20.06.2020, 09:00

З 20 червня можна сміливо купатися в дозволених місцях, не побоюючись підступу з боку водяній нечисті! Сьогодні в народному календарі - Федот Страж. З давніх-давен вважалося, що на Федота (Феодота) можно сміливо купатися в річках і озерах, не боячись русалок. У православ'ї в цей день згадують мученика Феодота Анкірського - покровителя урожаю. Поетому сьогоднішній день в народі ще називають день Федота Урожайніка

Історія

Феодот жив в III столітті в Анкире (Галацьку область, Мала Азія). У нього був заїжджий двір, де він працював корчмарем. Після одруження Феодот настільки перейнявся християнським вченням, що дотримувався цнотливість і стриманість. Він розмовляв з юдеями і язичниками, які приходили на його заїжджий двір. Багато завдяки його проповідей покаялися і ступили на шлях істинної віри. Господь наділив Феодота даром зцілення.

Під час гонінь на християн в Анкіру прибув новий правитель Феотекн, жорстокий і нещадний язичник. Багато християн покинули місто, побоюючись покарання за відмову принести жертви ідолам. Феодот переховував у себе тих, кому нікуди було бігти, годував і підтримував їхню віру. Одного разу вночі у нього виникла одна з семи мучениць, яких втопили днем ​​раніше, і попросила поховати їх по-християнськи.

Феотекн дізнався про цей вчинок і наказав привести Феодота. Лестощами і погрозами він намагався змусити його відректися від Христа. Кілька днів мученика піддавали жахливим тортурам. Він переносив їх з ім'ям Господа на устах. Після жорстоких катувань його усікли мечем.

Традиції та обряди

Говорили, що в цей день святий сидів у води з гострим серпом і якщо бачив русалку, то відразу обрізав їй волосся серпом. А адже саме в волоссі у русалок прихована вся чаклунська сила, тому річкові діви Федота боялися.

У цей день помічали прикмети: "Святий Федот тепло дає - жито в золото веде; святий Федот на дощ поведе - колос худий наллє". Це означало, що якщо погода стоїть тепла і ясна, то зерно вродить великим; якщо ж день видавався дощовим, на хороший урожай можна було не сподіватися.

Судили за прикметами і про майбутню погоду: якщо гримів грім - очікували довгої негоди, а якщо він ще й переходив з місця на місце - це віщувало град і холод.

Люди моляться святому Феодота про гарний урожай.

Прикмети

  • З 20 червня можна спокійно купатися в будь-яких водоймах - утоплення нікому не загрожує.
  • Якщо почуєш, як грім загримить, то чекай дуже тривалої негоди.
  • Якщо горобці купаються в пилу, то варто чекати на похолодання.
  • Хто сьогодні у свого ангела допомоги попросить, тому ангел-хранитель її обов'язково надасть.
  • Якщо чується грім, то на кілька днів встановиться погана погода.
  • Якщо чутно гуркотіння в різних місцях, то можливо різке похолодання і град.
  • Якщо день дощовий, значить, урожай жита буде мізерним; а якщо теплий і сонячний, то зерно вродить великим, і злаку буде багато.

Що не можна робити в цей день

  • Категорично на Федота не рекомендується визнаватися в любові або свататися.
  • Не варто ділитися з сторонніми людьми своїми планами на майбутнє.
  • Не можна скаржитися на долю, наші предки вірили, що так можна розгнівати ангела-хранителя і накликати неприємності.
  • У цей день не можна купувати і носити на собі срібні прикраси, тільки золото, яке асоціюється з золотом хлібів на полях.

Читайте АСН в Google News