В Україні можна було бачити часткове місячне затемнення. Фото і відео

06.06.2020, 12:30

5 червня українці могли спостерігати часткове затемнення Місяця, яке називають напівтіньовим. На жаль в наших широтах істотного ослаблення яскравості місячного диска помітно не було.

Як відзначали астрономи, ефект був не таким вражаючим, як від повного затемнення (коли Місяць стає криваво-червоною). Все, що можна було сьогодні побачити - це легке затемнення південній частині місячного диска. Відобразити ці зміни можна було за допомогою дзеркальної камери з длиннофокусной оптикою, розташованої на штативі. Найкраще зміни кольору було видно на початку, середині і в кінці затемнення.

Почалося затемнення о 20:45 за Києвом, а о 22:26 досягло максимальної фази, коли тінь від Землі закрила Місяць на 59%. Продовжилося все це видовище 3 години 18 хвилин і закінчився в 00:04.

Спостерігати напівтіньове затемнення можна було в більшій частині Європи (в тому числі і в Україні), Азії, Антарктиді і деяких частинах Південної Америки. У соціальних мережах користувачі активно діляться фотографіями нічного чуда.

Наступне місячне затемнення розраховують побачити через місяць 5 липня, коли Земля відкине на Місяць дуже слабку півтінь. На жаль це затемнення навіть фотографічна апаратура зареєструє насилу. Максимальна фаза місячного затемнення 5 липня доведеться на ранкові години за київським часом, тому навряд чи в цей час з території України вийде побачити будь-які метаморфози - буде занадто світло.

Читайте АСН в Google News