Платять в чотири рази більше: російські вчителі масово переїжджають у Монголію

18.03.2019, 07:17

Педагоги Бурятії стали масово виїжджати на заробітки в сусідню Монголію, де вчителів цінують і платять їм в три-чотири рази більше, пише газета «Номер один».

Видання відзначає, що інтерес монголів до російської мови існував за часів СРСР і відродився в 2000-х роках, коли до влади прийшов президент Намбарін Енхбаяр, який навчався в Літературному інституті імені Горького. З його подачі в країні з'явилися приватні дитячі садки і школи з вихователями та викладачами - носіями російської мови, зріс попит на російськомовних репетиторів. При цьому для них знати монгольський навіть не обов'язково.

Середня зарплата вчителя в Улан-Уде - 15-25 тисяч рублів. У монгольському дитячому садку росіяни заробляють дві тисячі тугриків на місяць (близько 70 тисяч рублів), в школах - близько чотирьох тисяч тугриків (140 тисяч рублів). Деякі роботодавці надають гуртожиток і візову підтримку. Додатковий бонус до цього - шанобливе ставлення монгольських батьків і дітей до праці педагогів. До слова, інший найпопулярнішою манією в Монголії є вивчення китайської мови.

Читайте АСН в Google News