У шлунку утворився камінь. Чоловіка довелося оперувати через любов до хурми

09.02.2019, 07:10

У Росії чоловік, який з'їв дуже багато хурми, спочатку мучився запором, а після цього потрапив на операційний стіл. Виявилося, що неперетравлені грубі волокна хурми утворили в його травному тракті безоар.

Безоар - це чужорідне тіло в шлунку з щільно зваляних волосся або волокон рослин. Безоара бувають переважно у жуйних тварин. У людини безоара зустрічаються вкрай рідко. Так ось 72-річний москвич поскаржився на болі в животі, нудоту, блювоту і триденний запор. Обстеження виявило гостру тонкокишечную непрохідність.

У чоловіка знайшли в шлунково-кишковому тракті безоар - щільний клубок з неперетравлених грубих волокон їжі. Лікарям хурма, особливо недоспіла, добре відома своєю властивістю псувати роботу травної системи. Тому вживати хурму потрібно виключно в помірному вигляді і з урахуванням особистих протипоказань. Присутня в ній дубильні кислота танін в контакті з шлунковим соком може пов'язувати частки їжі, утворюючи щільні грудочки, які можуть викликати проблеми зі шлунком або закупорку кишечника. Особливо небезпечно в цьому плані є хурму в поєднанні з молочними продуктами.

Читайте АСН в Google News