Стало відомо ім'я бойовика, який по-звірячому катував людей у Слов'янську

31.01.2019, 11:20

Поліцейські встановили ката, який в складі розстрільної команди бойовиків стратив громадян у Слов'янську, повідомляє прес-служба ГУ Нацполіції в Донецькій області.

Так, 36-річний житель Слов'янська виконував смертні "вироки" так званого "суду народного ополчення" терористів під час окупації міста. Встановлено його причетність до серії тяжких злочинів - викрадення людей, тортури, вбивство. Зловмиснику заочно повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України.

На даний момент розслідуються обставини загибелі кожної людини, тіла яких були ексгумовані з братських могил у Слов'янську після звільнення міста в 2014 році. Серед загиблих як ті, хто загинув від обстрілів, так і жертви злочинів терористів. В одному з безіменних мерців після експертизи ДНК був пізнаний 31-річний місцевий житель. Причиною смерті чоловіка стали кульові поранення голови і тіла.

Картина вбивства в результаті була відновлена. При цьому наголошується, що робота зі збору доказів ускладнювалася тим, що тривалий час свідки відмовлялися давати свідчення, побоюючись повернення бойовиків.

Встановлено, що в травні 2014 року, в період активних обстрілів, потерпілий виніс з покинутого будинку футболку і штани. Через це троє членів незаконних збройних формувань привезли його в захоплений будинок міськуправління міліції, де бойовики, що ховалися за позивними, винесли йому смертний вирок. Чоловікові покликали священика і дали 100 г горілки, після чого вивели в сусідню камеру і прямо в ізоляторі тимчасового утримання розстріляли з автоматів. Тіло вивезли в морг, після чого поховали в загальній могилі. При цьому батькам сказали "не хвилюйтеся, потримаємо і відпустимо".

Про долю сина літнє подружжя дізналися, тільки коли місто було звільнено ЗСУ. Співкамерник передав пенсіонерам прощальну записку страченого чоловіка.

Поліція встановила одного з членів розстрільної команди, якого свідки характеризують як найбільш жорстокого. Раніше не судимий місцевий житель став катом у терористів з ідеологічних міркувань. Було виявлено, що 36-річний зловмисник причетний ще до ряду аналогічних злочинів. Так, разом зі спільниками він викрав і протягом місяця катував мирного жителя.

Чоловіка, який не виявив лояльності до окупаційного режиму, звинуватили у «співпраці з Україною», але більше бойовиків цікавили питання «у кого з твоїх знайомих є гроші». Чоловіка прив'язували до стільця і ​​били. Звільнили його та інших арештантів українські військовослужбовці під час визволення міста.

За наявною інформацією, фігурант ховається на тимчасово окупованій території. Зараз його оголошено в розшук.

Раніше повідомлялося, що військовий 79-ї десантно-штурмової бригади зник  на Донбасі.

Читайте АСН в Google News